Hulpverleners kunnen daklozen in Leeuwarden door crisis amper meer een plek geven
Zorghulpverleners die dak- en thuislozen in Leeuwarden begeleiden, hebben het sinds de uitbraak van het coronavirus ontzettend druk. Ze komen aan hun werk amper toe en strijken vooral de plooien glad in plaats van dat ze samen met de cliënt toewerken naar een geschikte plek. Door de coronacrisis is deze zorgketen vastgelopen.
Het ACT-team (Assertive Community Treatment) is al twee jaar bezig met daklozen die kampen met psychische problemen en verslavingen. In het team zitten medewerkers van GGZ Friesland, VNN (verslavingszorg) en dak- en thuislozenopvang Zienn. Zij hebben contact met 68 mensen in Leeuwarden.
Doel is om deze groep uit de negatieve spiraal te halen en op den duur weer een eigen plekje te geven. De coronacrisis maakt dat er niet makkelijker op. Wanhopig bellen medewerkers met instanties, die aangeven dat ze ruimte vrij houden voor het geval er iemand besmet raakt met het virus.
De focus van veel instellingen ligt nu bij corona en niet meer bij de plaatsing en de zorg van deze doelgroep. ,,De woningbouw werkt bijvoorbeeld vanuit huis en er zijn voor onze cliënten bijna geen toewijzingen meer voor huizen’’, zegt Paulien Prakken, sociaal psychiatrisch verpleegkundige, tegen de Leeuwarder Courant. ,,We hebben veel meer belletjes en mailtjes nodig om iemand ergens te plaatsen en de noodzaak te benadrukken. Als er dan voor een dakloze geen perspectief is, worden ze wanhopig en onrustig en blijven ze in die cirkel.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AD heeft nu voor iedere gemeente een eigen pagina. Ontdek alles wat je verbindt met jouw regio
-
PREMIUM
Een ijsvloer van 2000 vierkante meter voor musical over Elfstedentocht: ‘Kan sinds kort pootje over’
-
Arriva: vooral uitval door staking in Limburg, in Friesland rijdt wel 60 procent van de bussen
De staking van Arriva-medewerkers in het streekvervoer is vooral te merken in Limburg en Brabant. Volgens een woordvoerder van de vervoersmaatschappij rijden in Limburg zo‘n 35 tot 40 procent van de bussen. Ook staan de treinen hier vandaag stil. In Brabant gaat het om 20 tot 30 procent van de bussen. -
PREMIUM84
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Man (22) uit Tytsjerksteradiel moet nodig naar toilet en scheurt over Sintrale As: politie pakt rijbewijs af
Afgelopen woensdagavond is een 22-jarige man uit Tytsjerksteradiel zijn rijbewijs kwijtgeraakt nadat hij 160 kilometer per uur reed op de Sintrale As. Op deze weg is 100 kilometer per uur de maximale toegestane snelheid.
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Heerenveen contracteert aanvaller Nunnely: ‘Hij is snel en heeft diepte’
Ché Nunnely voetbalt ten minste tot het einde van het seizoen voor sc Heerenveen. De Friese Eredivisionist contracteerde de 23-jarige vleugelaanvaller na een proefperiode. In de verbintenis is een optie voor nog twee jaar opgenomen.