Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

In drie landen veroordeelde Roemeen (52) steelt MacBook in Leeuwarden

Op 23 november probeerde een 52-jarige Roemeen bij de Media Markt in Leeuwarden een MacBook van bijna 2500 euro te stelen. De man was volgens rechter Gustaaf Wijnands een paar weken geleden met maar één doel naar Nederland afgereisd: ,,U bent hier gekomen om diefstallen te plegen.’’

De Roemeen werd betrapt toen hij probeerde de laptop in een van tevoren geprepareerde tas langs de kassa naar buiten te smokkelen. In zo’n soort tas kunnen detectiepoortjes van winkels een gestolen voorwerp niet waarnemen. Op de vraag van de rechter waarom hij de laptop had gestolen, antwoordde de verdachte dat hij geen geld had. Hij was naar Nederland gekomen om werk te zoeken. Dat was volgens zijn zeggen niet gelukt omdat hij HIV-positief is en hepatitis C heeft.

Rondzwervende winkeldief

Dat verhaal kon de rechter maar moeilijk rijmen met het strafblad dat de Roemeen de afgelopen jaren heeft opgebouwd. De man werd twee dagen voor hij in Leeuwarden werd aangehouden in de Media Markt in Ede betrapt met een geprepareerde tas. Verder had hij als een soort zwervende winkeldief in verschillende landen in West-Europa diefstallen gepleegd. Hij heeft veroordelingen in Spanje, Zweden en Duitsland achter zijn naam staan.

Officier van justitie Ger Strootker sloot zich aan bij de conclusie van de rechter: ,,U bent hier met voorbedachte rade gekomen om diefstallen te plegen’’. Strootker eiste drie maanden cel plus drie maanden voorwaardelijk. Op basis van de richtlijnen van de rechtbank, die afwijken van de uitgangspunten van het Openbaar Ministerie, maakte de rechter er twee maanden cel van plus twee maanden voorwaardelijk.