Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Kunstenaar Sjoerd de Vries uit Oudehaske overleden

Misschien wel de belangrijkste kunstenaar van Friesland is vannacht in het MCL in Leeuwarden overleden. Sjoerd de Vries had al langere tijd gezondheidsproblemen.

Dat schrijft de Leeuwarder Courant. Sjoerd de Vries (Oudehaske, 9 nov 1941) geldt als een van de belangrijkste kunstenaars van Friesland. Met zijn geheel eigen werkwijze (kartonsnedes en gemengde techniek) wist hij ook landelijk bekendheid te verwerven.

Als jongeling tekent De Vries al ‘blote mokkeltjes’ die hij voor een kwartje verkoopt aan leeftijdgenoten. Sinds de jaren zestig is hij bevriend met Thom Mercuur. Via een recensie in de Leeuwarder Courant komt hij op het spoor van Boele Bregman. Deze ‘loodgieter die zichzelf heeft moeten vormen’ was een voorbeeld voor De Vries, zoon van een kolenboer. Met z’n drieën dromen ze van een museum voor Friese kunst en in 2004 komt die droom uit met Museum Belvédère in Heerenveen.

‘Innerlijke afstemming’

Portretten en landschappen zijn De Vries’ voornaamste genres. Zelf ziet hij geen verschil tussen de twee, het gaat hem niet om uiterlijke gelijkenis, maar om een ‘innerlijke afstemming’.

Zijn leven kenmerkt zich door hoogte- en dieptepunten. Verbroken relaties, de geboorte van twee dochters, affaires zoals die rond de ‘grote oren’ op het portret van de Leeuwarder burgemeester Van der Meulen… Hij beleeft ze intens.

In 1990 wordt hij opgenomen in het ziekenhuis in Heerenveen vanwege drankzucht en depressies. Internist De Vries zet hem op het goede spoor. De Vries tekent op materiaal dat voorhanden is, en verkoopt alles wat hij maakt. Nuchter en met een startkapitaal verlaat hij na weken het ziekenhuis. Sindsdien werkt hij in zijn atelier in de Muntflat in Heerenveen, van waaruit hij over zijn geliefde Friesland uitkijkt.

Museum Belvédère wijdt een expositie aan hem, als hij 75 wordt. Dan komt ook een biografie uit. De Vries werkt tot het laatst aan een aantal zelfportretten.

  1. Werknemers pluimveeslachterij Frisia Foods Haulerwijk eisen maatregelen tegen te hoge werkdruk

    Werknemers pluimvee­slach­te­rij Frisia Foods Haulerwijk eisen maatrege­len tegen te hoge werkdruk

    Werknemers van Frisia Foods in Haulerwijk eisen in een petitie maatregelen van de directie tegen de te hoge werkdruk bij de pluimveeslachterij. Dat meldt de Leeuwarder Courant. Karel de Buijzer, bestuurder FNV Voedingsindustrie: ,,De maat is echt vol. Werknemers komen niet toe aan hun rust door gehaaste pauzes. Daarnaast is er veel te veel uitstroom van uitzendkrachten, zodat de werkdruk structureel te hoog blijft”.