F-35 van de Koninklijke Luchtmacht traint op Vlieland op doelen op de NAVO oefenlocatie de Vliehors Range.
Volledig scherm
F-35 van de Koninklijke Luchtmacht traint op Vlieland op doelen op de NAVO oefenlocatie de Vliehors Range. © ANP

Laagvliegen: Defensie geeft voor juli duidelijkheid

Het ministerie van Defensie geeft voor 1 juli duidelijkheid over het al dan niet in gebruik nemen van de laagvliegroute 10a voor straaljagers boven oostelijk Friesland.

Dat schrijft de Leeuwarder Courant. Staatssecretaris Barbara Visser beloofde dat dinsdag tijdens een kort overleg in de Tweede Kamer. Maandag sprak ze met de betrokken Friese overheden over de ophef die de afgelopen maand is ontstaan. De laagvliegroute is in 2002 buiten gebruik gesteld.

In de Tweede Kamer is geen meerderheid voor het nu al schrappen van de gewraakte route. De staatssecretaris was in Den Haag eerder door het stof gegaan over de onhandige communicatie. Gedeputeerde Staten en veel provinciale fracties in Friesland voelden zich overvallen toen zij lazen dat de Luchtmacht de route mogelijk weer opnieuw in gebruik wil nemen.

De coalitie kwam met een motie die opriep tot snelle duidelijkheid. John Kerstens (PvdA) en Sadet Karabulut (SP) dienden als enigen een motie in om de laagvliegroute te schrappen. Voor Visser komt dat besluit te vroeg. Ze wacht eerst een panklaar voorstel af van de Luchtmacht.

Volgens Kerstens is maandag in de gesprekken met lokale en provinciale overheden gezegd dat er eind maart uitsluitsel komt. In de Tweede Kamer hield de staatssecretaris het dinsdag zekerheidshalve op ,,uiterlijk voor 1 juli’’. ,,Maar wat mij betreft: hoe eerder hoe beter.’’