Volledig scherm
Het stadhuis van Leeuwarden, foto ter illustratie © ANP XTRA

Leeuwarder toeristentreintje strandt voor hekken Into The Grave

Het Leeuwarder stadstreintje heeft zaterdagmiddag flinke vertraging opgelopen in het Heer Ivostraatje voor de hekken van Into The Grave.

In deze straat stuitte het blauw-geel geverfde gevaarte op een oversteek tussen de podia op het Oldehoofster Kerkhof en die op het parkeerterrein aan de Doelestraat.

Waar de beveiligers het toeristentreintje de eerste rit van de dag nog wel langs de hekken lieten, waren ze de tweede ronde onverbiddelijk. Jelle de Visser en zijn 46 passagiers mochten er niet langs. Dat concludeerde ook de politie, die na een half uur ter plekke was.

Vaste route

,,Absolute waanzin’’, stelt De Visser, die met zijn elektrische treintje een in een vergunning vastgelegde vaste route door de stad rijdt. Tijdens evenementen op het Oldehoofster Kerkhof dient hij via de Doelestraat of het Heer Ivostraatje om het plein heen te sturen. Beide straten waren zaterdag afgesloten vanwege Into The Grave.

De Visser stelt dat het voor de beveiliging een kleine moeite was om de hekken in het Heer Ivostraatje even aan de kant te zetten om het treintje door te laten. ,,De eerste ronde konden we er zonder problemen langs. Het was binnen een minuut geregeld. Die tweede keer, toen er iemand anders bij de hekken stond, was een puur formele blokkade: het mag niet, dus we doen het niet.’’

Volgens gemeentewoordvoerder Johan de Jong werd het treintje uit veiligheidsoverwegingen de toegang geweigerd. ,,De nooduitgangen van het plein komen uit op het Heer Ivostraatje. Zo’n trein door de straat is te gevaarlijk, te link. Dat kan gewoon niet.’’

Schade

De Jong stelt dat situaties als deze in de vergunning geregeld zijn. ,,Als routes geblokkeerd zijn vanwege een evenement, dan kan de trein die dag gewoon niet rijden.’’ De Visser kent de bepaling, maar leest die anders. Volgens hem valt het festival niet onder de evenementen die hier worden beschreven.

Hij wil met de gemeente om tafel. ,,Ik heb een paar honderd euro schade. Mensen wilden hun geld terug. En het laatste rondje heb ik zaterdag tegen een gereduceerd tarief gereden