Volledig scherm
Snelheidscontrole op de A4 bij Leidschendam. © ANP XTRA

Noordelijke automobilist rijdt te hard, maar redelijk veilig

Automobilisten in Friesland, Groningen en Drenthe lappen snelheidsregels geregeld aan de laars, maar scoren desondanks behoorlijk op rijveiligheid. Almere is de minst veilige plek om auto te rijden.

Dat blijkt uit gegevens van ANWB Verzekeringen (Unigarant). De ANWB lanceerde in 2016 de Veilig Rijden Verzekering. Die verzekering is gebaseerd op rijgedrag van de verzekerde. Gedrag dat dan ook continu wordt gemeten. Daartoe hebben automobilisten een dongel in de auto of krijgen een app op hun telefoon. Dat schrijft de Leeuwarder Courant.

Optrekken en afremmen

Die apparatuur houdt vervolgens de snelheid bij, gedrag in de bochten, hoe er wordt opgetrokken en geremd. Elke tien dagen is er feedback over het rijgedrag. Met automobilisten die fors over de schreef gaan, bijvoorbeeld 50 kilometer te hard, wordt contact opgenomen.

Verzekerden die meedoen krijgen een instapkorting van 10 procent op hun premie. Veilig rijgedrag wordt elk kwartaal beloond met extra korting. Onveilig rijgedrag betekent dat de verzekerde een gedeelte van de instapkorting moet terugbetalen.

In de afgelopen drie jaar verdiende driekwart van de verzekerden een premieverlaging, 1,5 procent kreeg een waarschuwing.

Minder vaak ongevallen en schades

Volgens de ANWB sorteert de verzekering dan ook effect. Verzekerden die gemonitord worden zijn, zegt de verzekeraar, minder vaak betrokken bij ongelukken en rijden minder schade dan automobilisten die een reguliere verzekering hebben.

Een conclusie die is gebaseerd op het gedrag van 50.000 verzekerden die samen in drie jaar tijd ruim een miljard kilometer hebben gereden. Volgens een woordvoerder van ANWB wordt in het algemeen duidelijk dat bestuurders gedurende de looptijd van hun verzekering hun rijscore verbeteren. Ze worden zich bewuster van hun rijstijl.

De berg gegevens die de Veilig Rijden Verzekering oplevert, laat ook regionale verschillen in autorijden zien, zegt de ANWB. Grofweg komt dat erop neer dat in het oosten en noorden van het land veiliger wordt gereden dan in het westen.

Harder maar veiliger in het Noorden

Een ander verschil is dat automobilisten in stedelijke gebieden beter op hun snelheid letten dan op het platteland. Daar wordt vaker harder gereden, maar gek genoeg wel veiliger. Een woordvoerder van ANWB Verzekeringen vermoedt dat het te maken heeft met de wegen zelf.

In bijvoorbeeld het Noorden zijn meer rechte en overzichtelijke wegen. Wegen waar mensen makkelijk het gaspedaal indrukken, maar waar tegelijkertijd een niet al te hoge maximumsnelheid geldt. In de Randstad, waar het drukker is en minder overzichtelijk, zijn automobilisten eerder geneigd de snelheid te temperen.

Als er vervolgens wordt gekeken naar gedrag in bochten, optrekken en remmen scoren het noorden en oosten van het land beter dan de Randstad en Brabant.

Provincies van veilig naar onveilig: 

1. Utrecht

2. Gelderland

3. Drenthe/Limburg

4. Overijssel

5. Friesland

6. Groningen

7. Zeeland

8. Zuid-Holland

9. Noord-Holland/Brabant

10. Flevoland

  1. Werknemers pluimveeslachterij Frisia Foods Haulerwijk eisen maatregelen tegen te hoge werkdruk

    Werknemers pluimvee­slach­te­rij Frisia Foods Haulerwijk eisen maatrege­len tegen te hoge werkdruk

    Werknemers van Frisia Foods in Haulerwijk eisen in een petitie maatregelen van de directie tegen de te hoge werkdruk bij de pluimveeslachterij. Dat meldt de Leeuwarder Courant. Karel de Buijzer, bestuurder FNV Voedingsindustrie: ,,De maat is echt vol. Werknemers komen niet toe aan hun rust door gehaaste pauzes. Daarnaast is er veel te veel uitstroom van uitzendkrachten, zodat de werkdruk structureel te hoog blijft”.