Volledig scherm
Bezoekers op de Westerkeyn tijdens de opening van festival Oerol. © ANP

Oerol: Mens durf te kiezen

De Eilandkinderen hebben Oerol vrijdag geopend met het lied Ik ben het eiland. Een lied waarin ze een aantal thema’s van Oerol aansneden.

Elk jaar stelt Oerol een aantal maatschappelijke thema’s aan de kaak, door kunstenaars uit te nodigen hier een voorstelling over te maken. Of door gezelschappen te kiezen die zich op een van deze terreinen begeven. Natuur en milieu, migratie, de toekomst, de tijdelijke kleine gemeenschap die Oerol is…

Meer dan ooit staat de Oerolmens voor een keuze. ,,Willen we volgend jaar op Oerol een zondag zonder voorstellingen? Zodat we een kunnen genieten van rust en natuur?’’ Deze vraag legden Eran en Satijn (Eran Ben-Michaël en Ayla Satijn) in hun dagelijkse talkshow voor aan de eerste bezoekers van Westerkeyn. ,,En let op, wat u mag het zeggen. Wij geven uw beslissing door aan de organisatie.’’

,,Even geen keuzestress is wel heel belangrijk’’, benadrukte een yogalerares. Maar de overgrote meerderheid hield vast aan tien dagen festivalplezier, want ,,ik wil zelf graag bepalen wanneer ik rust neem’’.

Hoopvol

De eilander scholieren keken in hun jaarlijks kunstproject verder vooruit. Ze kozen voor een eiland zonder plastic, soms zelfs zonder bezoekers. ,,Badgasten weg van mijn eiland.’’ Maar ook voor rock en rollen, voetbal en ,,dat de Brandaris van snoep gemaakt is’’, zo valt te lezen op de posters die op Westerkeyn tentoongesteld zijn. Een kleurrijk geheel dat zowel bezorgd als hoopvol en vrolijk stemt.

Pamflet

In de grote rode koepel op het Groene Strand werken de Futuristen en het publiek deze week aan de Nieuw Futuristisch Pamflet. Elke middag leidt een andere wetenschapper de dag in, wat ’s avonds resulteert in een voorstelling met hetzelfde onderwerp. Gisteren stond de maakbare mens centraal: het is mogelijk in dna de plek van elke eigenschap exact te bepalen. En dus te manipuleren. Willen we dat? We gunnen onze toekomstige kinderen een ziektevrij leven, maar dat leven wordt misschien wel saai als je via Gen Dating met gemak de juiste match vindt. De overgrote meerderheid koos toch voor het ongewisse. ,,Iedereen heeft recht op een open toekomst’’, luidt daarmee het pamflet in.

Stemmen

Klinkt dit nog te ver van je bed? Ga dan naar In search of democracy 3.0. Een theatraal en tegelijk serieus onderzoek naar de toekomst van de democratie. Veel mensen ,,voelen zich niet gehoord’’ en kiezen voor partijen die een sterke leider voorstaan, zo spiegelen presentatoren Lucas De Man, Sarah Eisa en Eva Meijering hun gehoor twee keer daags voor. Wat weten we eigenlijk van democratie en wat zou er beter aan kunnen?

Meepraten mag, is zelfs het belangrijkste onderdeel van deze zoektocht. Stemmen, argumenten aandragen, plus- en knelpunten benoemen… ieder mag zijn zegje doen. En je steekt er nog wat van op ook.