Volledig scherm
Kaarsen en bloemen op de plek na de stille tocht ter herdenking van de 16-jarige Roan die overleed aan de verwondingen van een steekincident in de Friese plaats. © ANP

OM: gemeente kan messen niet verbieden met eigen regels

Na de dodelijke steekpartij in Drachten wil burgemeester Jan Rijpstra iets doen tegen steekwapens op straat. Maar zelf een messenverbod instellen mag niet, zegt het Openbaar Ministerie.

Volgens OM-woordvoerder Melanie Kompier is alleen de landelijke Wet wapens en munitie bedoeld – en voldoende – om steekwapens te verbieden. ,,Een messenverbod mag dus niet in de APV (algemene plaatselijke verordening, red.) zijn opgenomen”, laat ze weten.

Het is een opmerkelijk standpunt van het OM, want bijvoorbeeld Leeuwarden hanteert al jaren een messenverbod voor de binnenstad, naast de landelijke Wapenwet. En Drachten had in 2016 tijdelijk een messenverbod op de Kaden, de plek waar in december de zestienjarige Roan Brilstra dodelijk werd verwond. Beide maatregelen kwamen mede tot stand na overleg met de officier van justitie.

Maar in de zomer 2018 kwam het OM tot de conclusie dat op ,,ongeoorloofd messenbezit” beter is te handhaven via de Wapenwet dan via een lokale verordening van een gemeente. ,,Voortschrijdend inzicht”, noemt het Parket-Generaal van het OM dit in een reactie.

Direct na het overlijden van Roan liet burgemeester Rijpstra in de Leeuwarder Courant al weten dat de APV van Smallingerland wordt aangepast in de strijd tegen straatmessen. Dat wil hij nog deze maand doen. Drachten krijgt een messenverbod, berichtte de NOS deze week.

De gemeente zelf is van mening dat Rijpstra, technisch gezien, geen messenverbod zal opleggen. ,,De burgemeester wil alleen een gebied aanwijzen waarbinnen het verboden is om messen bij je te hebben”, zegt woordvoerder Maureen Wiersma. ,,Het aanwijzen van zo’n gebied mag hij doen, dat staat in de APV.” Waarschijnlijk gaat het weer om het uitgaansgebied op de Kaden en later mogelijk nog om andere gebieden.

Volgens Wiersma handelt de gemeente daarmee niet in strijd het wat het OM wil. In deze opvatting verschilt Smallingerland van Leeuwarden. Ook hier wees de burgemeester een gebied aan – Leeuwarden spreekt in dit verband wél van een messenverbod. De gemeente laat het verbod in maart aflopen – na veertien jaar – juist omdat het OM vindt dat de Wapenwet zo’n lokale maatregel overbodig maakt.

Rijpstra pleit verder voor uitbreiding van de landelijke regels tegen steekwapens. Na meerdere incidenten door het land staat ook de Tweede Kamer daar inmiddels achter. Een meerderheid van de partijen wil dat minister Ferd Grapperhaus (Justitie) bekijkt of de lijst met verboden messen kan worden uitgebreid.