Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Politie pakt nog twee mannen op in witwasonderzoek: hoofdverdachte had een WIA-uitkering

De hoofdverdachte in het grote witwasonderzoek van de politie is een 37-jarige man uit Leeuwarden. Hij had een WIA-uitkering en verdiende intussen zijn geld met witwassen.

Een WIA-uitkering kan bij het UWV worden aangevraagd als iemand ongeveer twee jaar ziek is en daardoor minder kan werken en verdienen.

De man is dinsdag in alle vroegte van zijn bed gelicht door een ondersteuningsteam van de politie. Tegelijk werden elders in de stad nog drie mannen opgepakt. Later heeft de politie in Goutum nog twee aanhoudingen verricht. Deze zijn soepel verlopen.

Bij de in totaal vijftien invallen in Leeuwarden en Goutum, zijn onder meer een jachtgeweer en een handvuurwapen, hard- en softdrugs en zakken met geld aangetroffen. Er is beslag gelegd op tien panden, met een gemeenschappelijke WOZ-waarde van een miljoen euro.

Een tip via Meld Misdaad Anoniem bracht het onderzoek, dat al een tijd bezig is, op gang en wordt als sleutelmoment gezien.

Grote invallen

Het is een van de grotere invallen in jaren. In 2017 was er een onderzoek naar xtc-handel, in Sneek waren 150 man betrokken bij invallen.

Arville

Het bekendste voorbeeld van een eerder witwasonderzoek is ‘operatie Arville’: bij invallen in 2014 werden miljoenen euro’s, dure auto’s en goudstaven gevonden.

Justitie legde een verband met drugshandel, zoals vaak het geval is bij witwaszaken. Verschillende betrokkenen kregen straf voor het verbergen van crimineel geld. Het dossier Arville is nog altijd onderwerp van rechtszaken.