Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Politiechef Te Wierik: boeren brengen verkeersveiligheid in gevaar

Districtchef Sylvia te Wierik van de politie Noord-Nederland baalt van het verkeersgedrag van protesterende boeren, maandag bij het Wetterskip. Tientallen boeren op trekkers negeerden stoplichten en verkeersregels.

,,Ik baal van het gedrag van de boeren. Dat heeft de verkeersveiligheid in het gedrang gebracht”, laat Te Wierik via woordvoerder José van Gijssel van de politie weten aan de Leeuwarder Courant

Bij het Wetterskip protesteerden maandagavond honderden boeren tegen een voorgenomen verhoging van de waterschapslasten. Met hun trekkers kwamen zijn vanaf drie verzamelpunten naar Leeuwarden. Stoplichten die op rood stonden werden door tientallen van de boeren genegeerd: ze reden in colonne door. Onder meer op de kruising bij Blitsaerd ging dat bijna mis toen ander verkeer de weg overstak omdat hun stoplicht op groen sprong.

De politie begeleidde de colonnes van trekkers niet. ,,We hebben de keuze gemaakt om de kruispunten niet te bemannen”, aldus woordvoerder José van Gijssel van de politie Noord-Nederland.

Die keuze maakte de politie ook op het moment dat de naar schatting vierhonderd boeren weer vertrokken bij het Wetterskip. Bij de kruising Slauerhoffweg-Harlingerstraatweg negeerden tientallen boeren rode verkeerslichten. ,,Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de boeren door rood rijden, dat leidt tot gevaarlijke verkeerssituaties”, aldus Van Gijssel.

Ingrijpen deed de politie ook niet toen een aantal boeren met de trekker op de snelweg richting Harlingen reed. ,,Daar hebben wij achter hen aan gereden. Op dat moment is de afweging gemaakt om niet in te grijpen om het overige verkeer niet in gevaar te brengen”, verklaart Van Gijssel.

Afweging

De woordvoerder benadrukt dat ook protesterende boeren zich aan de verkeersregels moeten houden. ,,Door rood rijden en te hard rijden of op de snelweg te rijden met trekkers hoort daar niet bij.”

Maar of de politie bij een volgend boerenprotest wel kruisingen af gaat zetten of boeren die de regels overtreden bekeurt, kon Van Gijssel niet zeggen. ,,Als er een volgende keer komt, is er een nieuwe situatie en zullen we opnieuw een afweging maken en een besluit nemen.”

Districtchef Sylvia te Wierik wil het bij haar reactie via een woordvoerder laten.