Volledig scherm
DFoto ter illustratie © ANP

Politieheli boven Leeuwarden voor klopjachttraining

Misschien vroeg je je het al af: wat doet die politiehelikopter boven Leeuwarden? De politie, de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie zijn deze maand aan het oefenen om zich voor te bereiden op een (dreiging van) een aanslag. Maandag is de eerste oefendag, vandaar de helikopter.

Dat schrijft de Leeuwarder Courant. Alle eenheden van de politie hebben het afgelopen halfjaar getraind op de ‘Manhunt-procedure’. Een ‘Manhunt’ is een georganiseerde klopjacht op één of meerdere personen die op basis van informatie en/of politieonderzoek mogelijk een bedreiging vormt of vormen voor de nationale veiligheid. Het doel is om deze dreiging weg te nemen. De politie is maandag de klopjacht aan het oefenen in Leeuwarden. De oefenreeks heeft de Latijnse naam Sigil.

De oefeningen worden op verschillende data en plaatsen in november gehouden. Om de oefeningen zo realistisch mogelijk uit te voeren weten deelnemers niet waar en wanneer er geoefend wordt. Ook worden er acteurs ingezet en worden de oefenlocaties aangekleed. De locaties binnen zijn niet toegankelijk voor publiek en pers, speciale safety officers zorgen ervoor dat alles veilig verloopt.