Volledig scherm
© ANP

Provincie legt komende weken oor te luister bij stikstofsectoren

Gedeputeerde Staten nodigen de komende weken vertegenwoordigers uit de landbouw, natuur, bouw, vervoer en bedrijfsleven uit op het Provinsjehûs om hen te horen over de stikstofproblematiek. Dat meldt de Leeuwarder Courant

Gedeputeerden Johannes Kramer (FNP) en Douwe Hoogland (PvdA) willen in kleine groepjes om tafel met belangenorganisaties uit de verschillende sectoren. Het is de bedoeling dat de bestuurders gaan luisteren naar de ergernissen, zorgen en ideeën die leven in de verschillende sectoren over de stikstofcrisis en het oplossen daarvan.

De provincie wil na die gesprekken het net ophalen en de zorgen en wensen van de sectoren meenemen naar hun overleg met het Rijk en andere provincies. Die hebben haast en willen het liefst voor 1 december aanvullende regels voor de vergunningverlening op tafel leggen, om deze zo snel mogelijk weer vlot te trekken.

Geen einddatum

Het provinciebestuur neemt alle tijd voor de gesprekken en wil geen einddatum noemen wanneer de gesprekken zijn afgerond. Wel wil de provincie na deze eerste ronde, nog een tweede ronde. Tijdens deze ‘open dialoog’ moet iedereen z’n zegje kunnen doen, zegt de provincie.

Fryslân waarschuwt wel: omdat ze geen einddatum noemt, kan het zo zijn dat het rijk al eerder met beleidsregels komt die van invloed zijn op de discussie die men in Friesland voert. ,,Dan zullen we daar ook naar moeten handelen’’, zegt woordvoerder Gerrit Hofstra van de provinsje.

Op vrijdag 11 oktober trok de provincie Fryslân de beleidsregels rondom de stikstofproblematiek in. Gedeputeerde Johannes Kramer deed dat omdat boeren zich niet konden vinden in de opgestelde regels en zich gepasseerd voelden in de totstandkoming van de regels. Omdat de regels zijn ingetrokken, ligt de vergunningverlening op het Provinsjehûs stil.

  1. Teruglezen: Tijdens actiedag lag groot deel van zorg in Nederland plat
    Ziekenhuisstaking

    Teruglezen: Tijdens actiedag lag groot deel van zorg in Nederland plat

    Zorgmedewerkers in naar schatting 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra legden vandaag het werk neer. Hierdoor lag een groot deel van de zorg plat. Spoedeisende hulpafdelingen, hartbewaking en verloskundeafdelingen bleven wel gewoon open. Ook de oncologische zorg ging door. In de diverse ziekenhuizen waren protestbijeenkomsten en ludieke acties. Hoe verging het de verpleegkundigen vandaag? Lees alles terug in ons, inmiddels gesloten liveblog.