Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Rechter akkoord met extra sneltrein Leeuwarden-Groningen

De Raad van State geeft groen licht voor de komst van een extra sneltrein op het traject Leeuwarden-Groningen.

Dat schrijft de Leeuwarder Courant. Vier omwonenden uit Zuidhorn, Groningen en Hurdegaryp kwamen ertegen in het geweer. De Groningers zijn bang voor geluids- en trillingsoverlast, een melkveehouder uit Hurdegaryp eist genoegdoening voor het verlies van 1 hectare grond.

De zaak over het tracébesluit loopt al meer dan twee jaar. Deze zomer kwam de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in opdracht van de Raad van State met een herstelbesluit. Het ministerie is de bezwaarmakers hiermee voldoende tegemoet gekomen, stelt de rechter woensdag in zijn einduitspraak.

Het besluit maakt de weg vrij voor een dienstregeling met twee stoptreinen en twee sneltreinen per uur tussen Leeuwarden en Groningen. Overwegen worden aangepast, stations verlengd en een stuk spoor wordt verdubbeld.

Omwonenden in Zuidhorn en een supermarkt uit Groningen waren bang dat de waarde van hun woningen vermindert en dat de winkel minder goed bereikbaar wordt door bouwwerkzaamheden. Ze stelden vraagtekens bij een opgesteld akoestisch onderzoek. Volgens de hoogste bestuursrechter is er echter geen reden om te twijfelen aan de juistheid van de conclusies daarin.

95 hectare

De melkveehouder uit Hurdegaryp was ontevreden over de hectare grond die hij misloopt. Maar die ene hectare is nauwelijks van invloed op de bedrijfsvoering van de man, denkt de Raad van State. De melkveehouder boert op in totaal 95 hectare. Zijn belang is niet zodanig zwaar dat hierdoor het hele tracébesluit in de prullenbak zou moeten.

Het boerenbedrijf staat door het beperkte grondverlies niet ineens op omvallen. Bovendien is de boer in overleg over een stuk vervangende grond. Die ligt beschikbaar ten noorden van de rondweg van Hurdegaryp.