Volledig scherm
Boeren uit Noord-Holland en Friesland ontmoeten elkaar halverwege de Afsluitdijk. © ANP

Ruim 1500 Friese actietrekkers paraat voor grote blokkadeactie van boeren en bouwers

Voor een grote blokkadeactie van ontevreden boeren en bouwers hebben zich in Friesland tot en met vrijdag al ruim 1500 deelnemers aangemeld.

Woordvoerster Sieta van Keimpema bevestigt dit aantal desgevraagd. De aanmeldingen komen sinds donderdag op gang. Er zijn 28 verzamellocaties bekend. Die variëren van Jubbega tot Flierterpen en van Boazum tot Beetsterzwaag.

Per locatie komen maximaal vijftig voertuigen samen, die vervolgens optrekken richting nog nader te bepalen blokkadeplekken. Gisteravond voerden Farmers Defence Force (FDF) en de bouwsector logistiek vooroverleg. Maandagavond laat of dinsdag wordt bekend of de actie doorgaat.

Betalend lidmaatschap FDF

Het bestuur van FDF studeert intussen op een model om de eigen actievoering te professionaliseren. Een van de opties is een betalend lidmaatschap. Zo kunnen onder meer ledenvergaderingen worden georganiseerd. Het bestuur heeft plannen om een eigen keurmerk in te voeren voor supermarkten, meldt Mark van den Oever op Facebook.

Het keurmerk zou de boeren een eerlijker prijs moeten bezorgen voor hun waar. ‘De FDF-bedrijfsleden worden dan als eerste ingedeeld als preferente leverancier en krijgen de hogere prijs. De andere boeren komen pas aan bod als er voldoende vraag is’. Deelname aan acties wordt verplicht. ‘Thuisblijven en wel beuren zit er niet in!’

Lees ook | Hoogleraar vreest het ergste: boerenblokkades bij distributiecentra lopen uit op ‘clash met legerinzet’

Supermarkten noemen het zinloos de consument en winkels te confronteren met lege schappen in de drukste periode van het jaar. Landbouwminister Carola Schouten zegt zich geen zorgen te maken. Het kabinet is volgens haar in gesprek met de boeren en ,,wat mij betreft blijven we dat ook”, zei ze vrijdag voor aanvang van de ministerraad.

In de Eerste Kamer pleit een deel van de oppositie voor meer tijd voor de behandeling van de spoedwet over stikstofmaatregelen die donderdag met een nipte meerderheid door de Tweede Kamer kwam. Schouten wil de wet graag voor het kerstreces behandeld zien. Met name om grote woningbouwprojecten vlot te trekken is dat volgens haar hard nodig. ,,Anders schuift dat op en de tijd is schaars.”