Volledig scherm
Illustratiefoto. © ANP XTRA

SCP: Friesland moet tijdig anticiperen op daling mantelzorgers

In Friesland, Drenthe, Limburg en Zeeland kunnen zelfstandig wonende 75plussers over 20 jaar gemiddeld nog maar op minder dan 3 mantelzorgers in hun omgeving een beroep doen. Nu is dat gemiddeld nog 4 à 5.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) naar de ontwikkeling van mantelzorg aan zelfstandig wonende ouderen van 75 jaar en ouder.

Ook in Twente, de Achterhoek, Oost-Groningen en de kop van Nood-Holland zakt het gemiddelde aantal mensen dat minstens vier uur per week vrijwillig zorg verleent aan familie of bekenden van 75 jaar of ouder beneden de drie. ,,Met name in deze gebieden is het van belang om tijdig op de daling van het aantal mantelzorgers te anticiperen”, waarschuwt het SCP.

Bovendien verschuift de leeftijd van mensen die mantelzorg verlenen aan zelfstandig wonende 75-plussers. In 2040 zijn er meer ouderen die mantelzorg aan andere ouderen verlenen. In de krimpgebieden speelt ook deze verschuiving meer dan elders. ,,Het voorzien in passende informele, maar ook formele zorg voor zelfstandig wonende ouderen vereist dan ook een regionale aanpak”, adviseert het SCP.