Volledig scherm
De rechtbank in Leeuwarden © Google Street View

Stiekeme naaktfilmer uit Drachten moet alsnog voor rechtbank verschijnen

Een 31-jarige Drachtster die stiekem film- en foto-opnames maakte van zijn buurvrouw in haar slaapkamer, kwam woensdag niet naar de rechtbank voor de inhoudelijke behandeling van zijn zaak. Hij moet zich op een later tijdstip alsnog verantwoorden, oordeelde de rechtbank.

Dat schrijft de Leeuwarder Courant. De uit Syrië afkomstige man wordt verweten dat hij tussen juni 2017 en oktober 2018 zijn buurvrouw begluurde en fotografeerde vanuit zijn huis. Ook zou de man haar woning zijn binnengedrongen om haar huissleutel mee te nemen en daar een kopie van te maken. Onder haar bed zou hij een digitale camera met bewegingssensor hebben geplaatst waarmee foto- en filmopnames van de vrouw werden gemaakt terwijl zij (gedeeltelijk) naakt was.

Vervolgens haalde hij volgens de tenlastelegging de camera weer op om de opnames te bekijken. Ook zou hij verschillende bh’s hebben meegenomen en later weer teruggelegd.

,,Eigenlijk vindt hij het te moeilijk om hier vandaag aanwezig te zijn’’, zei de advocaat van de Drachtster, Iris Djordjevic. Ze vond desondanks dat de inhoudelijke behandeling gewoon door kon gaan. Hoewel er nog geen reclasseringsrapportage lag, had een psycholoog wel zijn bevindingen en adviezen voor behandeling op papier gezet. Djordjevic liet weten dat de verdachte in een voor te lezen verklaring op papier zijn excuses aan het slachtoffer wilde maken.

Aanhouding

Een woordvoerster van Slachtofferhulp Nederland drong namens de vrouw ook aan op inhoudelijke behandeling. Officier van justitie Leonie Lübbers zei eveneens dat ze het liefst de zaak zou afdoen. ,,Ik verzet me tegen aanhouding.’’

De drie rechters van de meervoudige kamer besloten desondanks tot aanhouding. ,,We willen meneer op de zitting hebben’’, stelde voorzitter Marc Brinksma. Ook de conclusies van de reclassering kunnen dan worden meegenomen.

De rechtbank zal een bevel tot medebrenging uitvaardigen zodat de verdachte op een later tijdstip alsnog moet verschijnen. ,,Het is mooi dat hij per brief excuses wil maken, maar het is toch anders als hij dat ter zitting doet.’’