Volledig scherm
Terschelling, foto ter illustratie © ANP

Tegenstanders Eilân stappen weer naar de rechter om festival tegen te houden

De advocaat van Stichting Ons Schellingerland vraagt vrijdag nog een voorlopige voorziening aan om te voorkomen dat festival Eilân op Terschelling doorgaat.

Dit laat voorzitter Henk Hees weten. De stichting is het er niet mee eens dat de juridische bezwaren zijn weggenomen door de aangepaste opzet van het festival.

Nog steeds ligt het festivalterrein tegen een stiltegebied aan, zegt Hees. Het verplaatste podium zou nu in een vogelgebied staan. En verder zou het evenement niet kunnen voldoen aan de regels rond stikstof.

In rapport staat: significante effecten uitgesloten

Het college besloot donderdagavond laat om een omgevingsvergunning te verlenen op basis van een nieuwe aanvraag. Volgens burgemeester en wethouder zijn de belangrijkste bezwaren wel weggenomen.

Zo zou de organisator nieuwe rapporten hebben aangeleverd waaruit blijkt dat ‘significante negatieve effecten’ op naastgelegen Natura2000-gebieden zijn uitgesloten.

Ook de gebreken die de rechter vorige week aanwees in de evenementenvergunning zijn gerepareerd, aldus het college. Ook die, gewijzigde, vergunning is daarom verleend.

Nog niet bekend wanneer rechter uitspraak doet

Het is nog niet bekend wanneer de rechter een uitspraak doet over het verzoek tot voorlopige voorziening van Stichting Ons Schellingerland.

Het vierdaagse muziekfestival rond het meertje van Hee gaat in principe aanstaande donderdag van start.