Volledig scherm
Het gemeentehuis van Terschelling © Google Streetview

Terschelling heeft het helemaal gehad met milieudienst FUMO

De gemeente Terschelling ligt in de clinch met de FUMO. Declaraties over de afgelopen jaren rijzen de pan uit.

Voor de uitvoering van een aantal werkzaamheden zoekt het eiland nu zijn heil bij andere gemeenten. ,,We zijn helemaal klaar met de FUMO”, zei fractievoorzitter Jan Smit van Plaatselijk Belang deze week tijdens de raadsvergadering. ,,We praten hier nu al het hele jaar over en de kosten gaan alleen maar omhoog.”

De FUMO, de Fryske Utfierings-tsjinst Miljeu en Omjouwing, voert voor alle Friese gemeenten de VTH-taken (vergunningverlening, toezicht en handhaving) uit. Als enige gemeente heeft Terschelling in 2014 bij de FUMO ook de zogeheten BRIKS-taken ondergebracht. Dat betreft de vergunningverlening voor bouwen, openbare reclame-uitingen, inritten, bomenkap en sloopwerk. Maar, concludeert het college nu, ,,die werkzaamheden blijken een vreemde eend te zijn in de bijt van de FUMO.” Terschelling is en bleef de enige afnemer van deze diensten.

Ruim over begroting heen

De begroting over 2017 was 350.000 euro, maar het werkelijke bedrag kwam uit op 529.704 euro. Voor 2018 was 381.000 euro begroot; de kosten bedroegen 613.846 euro. De declaratie over dit jaar dreigt 175.000 euro boven de begroting uit te komen. Uurtarieven werden in die jaren opgeschroefd van 72 naar meer dan 100 euro. Gesprekken tussen wethouder Sietze Haringa en het bestuur van de FUMO over vermindering van de facturen hebben tot niets geleid. Een onafhankelijke geschillencommissie zal nu een oordeel vellen.

Een adviesbureau dat voor de gemeente uitzocht wat er zoals is misgegaan, concludeert dat de afspraken die Terschelling in 2014 maakte niet duidelijk genoeg op papier zijn gezet. Een handtekening ontbreekt zelfs. De FUMO verwijt de gemeente naïviteit bij de start. Volgens de FUMO is een doorbraak in de relatie met Terschelling hard nodig. Voor de strijd rond de declaraties heeft de gemeente juridische hulp ingeroepen. Samen met de advieskosten wordt dat geraamd op 75.000 euro.