Toenemende jeugdoverlast Heerenveen te lijf met ouders en scholen
Raadsleden in Heerenveen hebben veel vragen over de jongerenoverlast in de gemeente. Van ouders en scholen wordt veel verwacht. Dat meldt de Leeuwarder Courant.
Het aantal meldingen van overlast door jongeren in Heerenveen neemt voor het eerst sinds jaren weer toe, bleek vorige week uit een gemeentelijk veiligheidsrapport. Twee jeugdgroepen zijn hiervoor verantwoordelijk: een groep van ruim 20 jongeren in en rond het centrum van Heerenveen en een groep van zo’n 10 jongeren in de dorpen in het oostelijke deel van de gemeente.
De jongeren - in de leeftijd van 14 tot 21 jaar - hangen rond op (school)pleinen en maken er lawaai (harde muziek, scooters, vuurwerk). Ook intimideren zij voorbijgangers en vernielen zij zaken, zoals straatmeubilair. Verschillende politieke partijen vroegen burgemeester Tjeerd van der Zwan maandagavond tijdens een gemeenteraadsvergadering om uitleg en maatregelen.
Meelopers scheiden van harde kern
Volgens Van der Zwan proberen de gemeente en de politie in algemene zin de meelopers te scheiden van de harde kern. In de ‘buitendorpen’ lukt dit vrij aardig, zegt hij, vooral dankzij de inspanningen van ouders en scholen. De sociale controle is in de dorpen toch wat groter dan in Heerenveen zelf, aldus de burgemeester.
In Heerenveen zelf worden soms strafbare feiten gepleegd en is geregeld drugs in het spel. ,,Het Openbaar Ministerie komt er dan ook bij’’, zegt Van der Zwan. Daarnaast is bijvoorbeeld verslavingszorg bij de problemen betrokken, evenals het jongerenwerk.
Verder praten
De burgemeester stelde maandagavond voor om tijdens een volgende (commissie)vergadering verder te praten over de jeugdoverlast. Waarschijnlijk is de politiechef hier dan ook bij. Mogelijk vindt deze vergadering achter gesloten deuren plaats.
Na een daling sinds 2016 was er in 2019 sprake van een forse toename van het aantal meldingen van jeugdoverlast in Heerenveen. Van 284 (2016) via 269 (2017) en 221 (2018) steeg het aantal naar zeker 299 (2019).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
13
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Zeilboot in Ameland schendt veiligheidszone van productieplatform voor aardgas
Een zeilboot bij Ameland heeft de veiligheidszone van een productieplatform geschonden. De kustwacht probeerde meerdere keren contact te krijgen met de bemanning, maar kreeg geen gehoor. De boot is daarom gecontroleerd door de kustwacht. Even later strandde diezelfde boot bij Terschelling. -
Meesterwerk van Johannes Vermeer was inspiratie voor nieuwe tulp
Geen gele of rode, maar een tulp in de stijl van het wereldberoemde schilderij ‘Het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer, wordt vandaag gelanceerd tijdens de Nationale Tulpendag. -
PREMIUM
Hertjes mogen niet meer op de kinderboerderij, maar kameel wel: ‘Wel een beetje bizar’
Hertjes voeren. Hele generaties in Nederland zijn ermee opgegroeid maar als het aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ligt dan is het binnenkort gedaan met de gestippelde hoefdieren in kinderboerderijen en hertenkampen.
-
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
-
-
'Bom' in weiland Surhuizum bron van onderzoek
In een weiland bij Surhuizum is onderzoek gedaan naar een mogelijke onontplofte bom uit de tweede wereldoorlog. Die zou afkomstig zijn van het Amerikaanse vliegtuig Sky Queen, dat op 28 juli 1943 werd neergeschoten. -
11
Minister Adema weer door het stof over mestregels: had Kamer beter moeten informeren
Landbouwminister Piet Adema erkent dat hij de Tweede Kamer beter op de hoogte had moeten houden van de gang van zaken rond de strengere mestregels waar Nederland van de Europese Commissie aan moet gaan voldoen. Hij had een ‘aanvullend signaal’ moeten geven over de zorgen die daarover leefden in Brussel, vindt hij achteraf. Dat hij dat naliet zegt hij te betreuren.