Volledig scherm
Schedel met gevijlde tanden uit 9e en 11e eeuw, gevonden in Gotland. © Ruben van Vliet.

Unieke Zweedse Vikingschedel komt naar Fries Museum

Het Fries Museum krijgt eind deze week een schedel van een Zweedse Viking in bruikleen vanuit het Gotlands Museum in Visby. De schedel zal te zien zijn in de tentoonstelling Wij Vikingen, schrijft de Leeuwarder Courant.

De voortanden van de schedel zijn gevijld, een typisch gebruik onder Vikingen. Het is voor het eerst dat een dergelijk object te zien is in Nederland.

Om hun tegenstanders angst aan te jagen, vijlden sommige Vikingen groeven in hun voortanden. Dat is ook te zien aan de tanden van deze Zweedse Viking. De lijnen zitten diep in het tandglazuur en zijn aangebracht door iemand met ervaring. Voor een extra schrikwekkend effect zijn de groeven waarschijnlijk ooit gevuld geweest met pigment, zoals kool of een andere kleurstof.

Vanaf 19 oktober 2019 tot en met 15 maart 2020 presenteert het Fries Museum in Leeuwarden de tentoonstelling Wij Vikingen. In Wij Vikingen vertellen meer dan 500 objecten uit binnen- en buitenland over de complexe relatie tussen de Nederlandse kustbewoners en Vikingen.