Volledig scherm
Het verdwenen monument © Google Streetview

Verdwenen brugdeel naar Amsterdam: gemeente doet aangifte

Het verdwenen ‘spoorwegmonumentje’ is vanuit Leeuwarden overgebracht naar een oud-ijzerverwerker in Amsterdam. Onduidelijk is of het nog te redden valt.

,,Voor ons is er inmiddels voldoende aanleiding om aangifte te doen’’, laat Rob Leemhuis van de gemeente Leeuwarden weten. Het brugdeel bij de Harlingervaart werd op 20 augustus verwijderd. Het is eigendom van de gemeente, die later verbaasd reageerde. Er wordt ook aangifte gedaan door een burger, die zich betrokken voelt bij het behoud van spoorwegerfgoed.

De omstandigheden van de verwijdering zijn nog altijd niet helder. Mogelijk hebben enkele bedrijven zonder kwade bedoelingen een opdracht uitgevoerd om het brugdeel van zijn plek te takelen en op te slaan. De opdracht zelf is echter merkwaardig en wordt onderzocht door de politie en de gemeente.

Verschillende bronnen melden dat het brugdeel naar een recyclingbedrijf in Amsterdam is verscheept. Het moet nog blijken of het inmiddels is verwerkt tot schroot. Zo niet, dan bestaat er een kans dat het brugdeel weer terugkeert naar Leeuwarden.