Volledig scherm
© ANP XTRA

Vermilion kan meer en langer gas winnen uit Waddenzee

Gasproducent Vermilion wil meer en langer gas uit de Waddenzee bij Harlingen halen. Na 2040 moet de locatie worden verwijderd, vindt de gemeente.

Het Canadese bedrijf wil de productie van de putten langer door laten gaan, nu is gebleken dat de gasdruk in het reservoir gesteente langzamer daalt dan verwacht. De geringe bodemdaling en verwaarloosbare kans op bevingen, maken het volgens het ministerie van Economische Zaken mogelijk dat Vermilion langer de gaswinlocatie Zuidwal in gebruik houdt.

Geen bezwaren

Het ministerie ziet na consultatie van het Staatstoezicht op de Mijnen en TNO geen reden om het verzoek tot wijziging van het bestaande winningsplan af te wijzen. Ook burgemeester en wethouders van Harlingen hebben geen bezwaar. De winlocatie is sinds 1988 in productie en ligt in het noordwestelijke puntje van de gemeente in de Waddenzee.

De bodemdaling zal uiteindelijk tussen de 10 tot 14 centimeter bedragen, aldus het ministerie. De grens is eerder gesteld op 14 centimeter. Volgens berekeningen is tot nu toe een bodemdaling opgetreden van ongeveer 8,9 centimeter. Experts zien geen risico’s voor de omgeving. Het ministerie benadrukt dat bij onvoorziene omstandigheden direct wordt ingegrepen.