Volledig scherm
Het verdwenen monument. © Google Streetview

Vermist restant van spoorbrug werd weggetakeld: gemeente doet onderzoek

Het ‘verdwenen’ brugdeel bij de Harlingervaart in Leeuwarden blijkt op 20 augustus te zijn weggetakeld. De gemeente stelt een groot onderzoek in: ,,Dit is een heel bijzondere zaak.’’

Dat schrijft de Leeuwarder Courant. Het verdwenen ‘monumentje’ als overblijfsel van het Dokkumer Lokaaltje maakte de afgelopen dagen veel tongen los. Een voorbijganger verbaasde zich erover dat brugdeel naast de Harlingertrekweg verdwenen was, waarna deze krant er dinsdag aandacht aan besteedde.

In reactie op het LC-artikel rolden er veel tips binnen. Zo werd duidelijk dat het stuk metaal op 20 augustus in de late middag is weggetakeld en later afgevoerd. Maar liefst drie lezers stuurden onafhankelijk van elkaar foto’s van dit schouwspel.

Brugdeel naar metaalverwerker

Uit de tips komt naar voren dat het brugdeel naar een metaalverwerker is gebracht, bedoeld voor sloop. Het takelbedrijf had de indruk dat de gemeente hier van wist en vertelde dit ook aan omstanders. De gemeente, die maandag van niets zei te weten, heeft inmiddels een fors onderzoek ingesteld, vertelt voorlichter Margriet Dankert: ,,Dit is een heel bijzondere zaak. Wij willen precies weten wat hier gebeurd is.’’

De gemeente heeft nog geen aanleiding gezien om aangifte te doen. Lopende het onderzoek mag de gemeentelijke voorlichting weinig meer zeggen over de kwestie, zegt Dankert. De kans dat het stalen overblijfsel nog terugkeert, valt niet in te schatten.

‘Een beetje naïef’

,,Een opdrachtgever heeft ons gevraagd het brugdeel weg te halen. Wij kregen te horen: dat ding kan daar weg’’, vertelt Wyberen Scheepsma van het gelijknamige logistiekbedrijf in Wytgaard. Scheepsma was best trots op deze klus en plaatste daarom zelf foto’s op internet. De opdracht leek zo betrouwbaar dat bij Scheepsma niet het idee opkwam dat de gemeente er misschien niets van wist.

,,Achteraf voelt het een beetje naïef. We hadden moeten onderzoeken of het gerechtvaardigd was. Ik kan er nu verder niet veel over zeggen, lopende het onderzoek.’’ Moeilijk was de klus overigens niet: ,,Het brugdeel zat helemaal niet vast, we konden het zo optakelen.’’

Helemaal nieuw is het idee van de verwijdering niet. Toen het spoorlijntje begin deze eeuw buiten gebruik werd gesteld, werd volledige afbraak al overwogen. De brug werd inderdaad verwijderd, maar het draaiende deel op de kant bleef achter. De gemeente overwoog om dit een officiële status als monument te geven, maar dit is nooit gebeurd.