Voedsel voor dieren Circus Renz dreigt op te raken door coronacrisis: 'We zijn blij met alles wat we krijgen’

VideoTassen en dozen vol penen, brood, en bananen - om maar eens wat te noemen - werden donderdag onafgebroken neergezet bij de parkeerplaats achter het Fries Congrescentrum in Drachten, waar Circus Renz Berlin haar gebruikelijke winterkamp heeft opgeslagen.

De voedselstroom kwam op gang na een noodkreet van de familie dat het voer voor de circusdieren dreigt op te raken.

Na de winterstop zou volgende week het nieuwe circusseizoen weer moeten beginnen, maar door de coranacrisis komt daar voorlopig niks van terecht. Zonder publiek, geen inkomsten en de schaarse financiële reserves slinken snel.

Het voer voor de enkele tientallen dieren, waaronder paarden, honden en kamelen, is dan ook in grote dank aangenomen, verklaart Madeleine Renz (17) namens de familie. ,,Zoveel goede mensen. Dat hadden we nooit verwacht.”

De jonge circusdochter is bezorgd over de toekomst van het familiebedrijf. Niet alleen het voedsel voor de dieren wordt schaarser, ook dat van de bijna twintig leden tellende circusfamilie. Ze kunnen momenteel van alles gebruiken, vertelt ze. Brood en fruit. ,,Met alles wat de mensen overhouden, zijn we blij.”

Hoelang ze het ermee redden, is zeer de vraag. ,,Dat weten we niet precies. Zonder steun van de mensen niet lang, maar mét steun kan het lukken. ”

Een kameel van Circus Renz wordt gevoerd. Door de maatregelen rondom het coronavirus, staat de familie vast in Drachten en raakt het voer voor de dieren snel op. Het circus vraagt mensen die voer over hebben dit aan hen te doneren.
Volledig scherm
Een kameel van Circus Renz wordt gevoerd. Door de maatregelen rondom het coronavirus, staat de familie vast in Drachten en raakt het voer voor de dieren snel op. Het circus vraagt mensen die voer over hebben dit aan hen te doneren. © ANP