Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Vrouw invalide na verkeersruzie Kollum, verdachte vrijgesproken

Breien, koken en bedden verschonen kan een 75-jarige vrouw uit Kollum eigenlijk niet meer, sinds ze ten val kwam tijdens een verkeersruzie in haar woonplaats op 5 februari 2017. De Leeuwarder (58) die volgens haar schuldig was aan de val, werd woensdag door de rechter vrijgesproken van mishandeling.

De vrouw hield er een gebroken pols aan over en draagt nog altijd een brace. Ze claimde woensdag, op advies van advocaat Ronald Spoelstra, bij politierechter Tom Wolters 9000 euro aan immateriële schade en bijna 3000 euro aan materiële schade. Zij en haar partner, die nu veel huishoudelijke taken overneemt, stelden dat de man met zijn auto rakelings langs hen reed terwijl ze in de Meerkoetstraat aan het wandelen waren.

De vrouw zou zijn geraakt door een buitenspiegel. Toen haar man de automobilist er op aansprak ontstond ruzie tussen beiden. De vrouw sprong er tussen en zou toen, zo verklaarden zij en haar man, een klap hebben gehad van de automobilist waardoor ze viel.

De automobilist ontkende dat woensdag en stelde - gesteund door zijn echtgenote en zijn zoon die ook in de auto zaten - dat de vrouw zijn kin had vastgegrepen en dat hij die vervolgens nogal bruusk had weggetrokken. Toen zou de vrouw gevallen zijn. ,,Ik had niet het idee dat haar rechter pols gebroken was’’, stelde de verdachte, ,,want haar man trok haar gewoon bij die arm omhoog.’’

Rechter Wolters concludeerde dat sprake was van een patstelling en dat hij niet op basis van de bekende feiten overtuigend kon vaststellen wie de waarheid sprak. ,,Ik weet het gewoon niet’’, zei Wolters tegen de verdachte. ,,Dat betekent dat u het voordeel van de twijfel krijgt.’’ Daarom besloot hij de verdachte vrij te spreken. De vordering verklaarde hij niet ontvankelijk. De vrouw kan via de burgerlijke rechter alsnog proberen om de schade te verhalen. De zaak werd eerder geseponeerd, maar het echtpaar uit Kollum startte een zogenaamde artikel 12-procedure waarna het gerechtshof besloot dat het Openbaar Ministerie alsnog tot vervolging over moest gaan.