Volledig scherm
Het vuurwapen © Twitter Handhaving Leeuwarden

Vuurwapen uit Tweede Wereldoorlog gevonden bij bouwwerkzaamheden in Leeuwarden

Bouwvakkers stuitten donderdag in het centrum van Leeuwarden op een bijzonder object: een vuurwapen uit de Tweede Wereldoorlog. En ook nog eens in perfecte staat.

Het gaat om een Duits pistool, dat nog helemaal intact is. De exacte locatie wordt op verzoek van de pandeigenaar bewust buiten de aandacht gehouden, zegt een woordvoerder van Handhaving Leeuwarden.

Het wapen werd in een tussenwand aangetroffen bij werkzaamheden in een historisch pand. Bouwvakkers spraken handhavers erop aan. Een wapenexpert van de politie-eenheid Noord-Nederland bevestigde vervolgens dat het wapen afkomstig is uit de Tweede Wereldoorlog.

,,De tussenwand is er nooit uit geweest, dus het wapen heeft al die tijd in het donker en droog gelegen’’, aldus de woordvoerder. ,,Vaak zijn oude vuurwapens verroest of defect, maar deze is in perfecte staat.’’

Hij noemt het een leuk stukje historie en vermoedt dat het wapen ook nog werkt. ,,Het heeft er dik 75 jaar gelegen. Het is stadsgeschiedenis. Je hoort wel eens dat er dingen in de muur van oude panden worden gevonden, maar dit is wel bijzonder.’’ Het vuurwapen is overgedragen aan de politie.