Volledig scherm
© ANP XTRA

Werkstraffen na mishandeling op homo-ontmoetingsplek Groene Ster

Een 22-jarige man uit Sint Annaparochie en een evenoude man zonder vaste woon- en verblijfplaats zijn donderdag veroordeeld tot werkstraffen van 100 en 150 uur vanwege openlijk geweld op een homo-ontmoetingsplek bij Leeuwarden op 21 mei vorig jaar. Dat meldt de Leeuwarder Courant

Het slachtoffer, een 62-jarige Leeuwarder, stond omsteeks 2 uur ‘s nachts met een Citroën Berlingo van het bedrijf van zijn schoonzoon op het parkeerterrein bij recreatiegebied De Groene Ster toen hij een andere auto het terrein op zag komen. Daar bleken drie mannen en een vrouw in te zitten. Toen ze dichterbij kwamen had een van de inzittenden een middelvinger opgestoken volgens het slachtoffer. Vervolgens reden ze weg - gevolgd door de Citroën - om iets verderop de weg te blokkeren.

Alle inzittenden stapten uit. Ook de Citroën-bestuurder verliet zijn auto en hield een honkbalknuppel in de lucht. ,,Om ze bang te maken’’, verklaarde hij later. De man zonder vaste woon- of verblijfplaats pakte de knuppel af, drukte de man tegen zijn auto en sloeg hem meermalen met zijn vuist in het gezicht. Ook vernielde hij een zijspiegel en de ruit van het portier aan de bestuurderskant.

Kenteken

Het slachtoffer zei later dat hij door vier personen was geslagen tegen hoofd en schouder. Ook gooide de man uit Sint Annaparochie een autodeur dicht terwijl het slachtoffer er achter stond. Een onafhankelijke getuige zag dat beide partijen eerst lichtsignalen gaven en verklaarde dat twee van de vier verdachten even later klappen hadden uitgedeeld.

Het slachtoffer noteerde twee letters van het kenteken en waarschuwde de politie. Kort daarna konden de vier op een parkeerterrein in Leeuwarden aangehouden worden. In twee gevallen werden de zaken geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs. De beide verdachten die wel vervolgd werden, bekenden hun aandeel bij de politie.

OvJ: hij had niet uit moeten stappen met een honkbalknuppel

Ze zouden zich bedreigd hebben gevoeld. Naar eigen zeggen waren ze gewoon wat aan het rondtoeren. Tegelijkertijd verklaarde de man zonder vaste woonplaats dat hij al langer wist dat het slachtoffer vaker op die plek kwam en dat hij dan een knuppel bij zich had. Het slachtoffer zei dat het niet zijn bedoeling was om andere mannen te ontmoeten.

Hij had niet uit moeten stappen met een honkbalknuppel, vond officier van justitie Sus Broekstra. ,,Die hoor je niet bij je te hebben. Over het algemeen wordt daar niet gehonkbald.’’ Toch hekelde ze vooral de rol van de twee verdachten, die niet op de zitting waren verschenen. ,,Hun gedrag kan absoluut niet door de beugel ook al zouden ze zich bedreigd hebben gevoeld.’’ Ze eiste tegen de man zonder vaste verblijfplaats een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken.

Veroordeling

Voor de andere verdachte vond ze een werkstraf van 80 uur passend naast een voorwaardelijke celstraf van een week. Volgens rechter Monique Dijkstra is niet uit de bekende feiten gebleken dat de verdachten zich moesten verdedigen. Bovendien hadden ze niet uit hoeven stappen. Ze veroordeelde de man uit Sint Annaparochie tot een werkstraf van 100 uur en zijn kompaan tot een werkstraf van 150 uur. Ook moeten ze een schadevergoeding van in totaal 1750 euro betalen waaronder 750 euro smartengeld.