Volledig scherm
René Hooghiemster. © Peter van Gogh

Wielrenner Hooghiemster ontsnapt aan de dood op Mallorca: ‘Moet blij zijn dat ik er nog ben’

Wielrenner René Hooghiemster ligt sinds vorige week donderdag na een ongeluk tijdens een trainingsrit zwaargewond in een ziekenhuis op het Spaanse eiland Mallorca.

De Sneker klapte in een smalle afdaling frontaal op een tegemoet komend bestelbusje en brak daarbij zijn nek, rug, heup, bovenbeen, dijbeen en zes ribben. Daarnaast liep hij een slagaderlijke bloeding op.

Hij ligt op de intensive care van het plaatselijke hospitaal. ,,Ik heb alles gebroken en moet blij zijn dat ik er nog steeds ben’’, vertelt Hooghiemster aan de Leeuwarder Courant via de telefoon, vier dagen na het ongeluk.

Trainingsmaat Aron de Jong uit Leeuwarden reed op kop toen in een blinde bocht naar rechts plotseling een bestelbusje opdoemde. ,,Ik ontweek hem nog net en René klapte er vol op’’, zei De Jong. ,,Het is zo’n smal weggetje, twee auto’s kunnen elkaar niet passeren, dan moeten ze al stapvoets rijden. Het was echt op het verkeerde moment op de verkeerde plaats’’, aldus de districtskampioen tijdrijden.

Drie operaties

Inmiddels heeft Hooghiemster drie operaties achter de rug en er wachten hem nu nog twee. Zijn vriendin, vader en moeder staan hem ter plekke bij. ,,Er wordt goed op mij gelet’’, aldus Hooghiemster.

De fietsende ondernemer was zoals zo vaak met vijf Friese wielrenners op het Spaanse vakantie-eiland om de basis te leggen voor het nieuwe wegseizoen. Het ongeluk gebeurde op de laatste fietsdag van het trainingskamp.

Voor Hooghiemster voelde Mallorca als zijn tweede thuis vertelde hij ooit in een interview aan de Leeuwarder Courant. ,,Ik ga altijd naar Mallorca. Daar heb ik mijn vaste adres en ken ik alle routes. Het is mijn tweede thuis. Vanaf daar kun je alle kanten op: fietsen in de heuvels, klimmen tot duizend meter en op het vlakke land kun je ook goede intervaltraining doen.”

Over het risico op valpartijen of ander fysiek malheur, waar een ondernemer natuurlijk niet op zit te wachten zei hij in datzelfde interview: ,,Daar denk ik niet eens aan.’’ Hooghiemster zou dit seizoen fietsen voor het Duitse P&S Metalltechnik Continental Team. Vorig seizoen schreef hij onder meer nog de Omloop der Kempen op zijn naam. Hooghiemster zijn handel in fietskleding gaat, ondanks het ongeluk, gewoon door.

Volledig scherm
Hooghiemster bij zijn overwinning in de Omloop der Kempen. © Cor Vos
  1. Werknemers pluimveeslachterij Frisia Foods Haulerwijk eisen maatregelen tegen te hoge werkdruk

    Werknemers pluimvee­slach­te­rij Frisia Foods Haulerwijk eisen maatrege­len tegen te hoge werkdruk

    Werknemers van Frisia Foods in Haulerwijk eisen in een petitie maatregelen van de directie tegen de te hoge werkdruk bij de pluimveeslachterij. Dat meldt de Leeuwarder Courant. Karel de Buijzer, bestuurder FNV Voedingsindustrie: ,,De maat is echt vol. Werknemers komen niet toe aan hun rust door gehaaste pauzes. Daarnaast is er veel te veel uitstroom van uitzendkrachten, zodat de werkdruk structureel te hoog blijft”.