Volledig scherm
Beyers Naudé © Google Streetview

Yaroslava (14) wordt uitgezet naar Oekraïne: Gymnasium Beyers Naudé in actie

De 14-jarige Yaroslava Tymts zit in de jeugdraad van de gemeente Waadhoeke en werkt mee om eenzaamheid onder ouderen aan te pakken. Ze voelt zich hier thuis, maar Yaroslava en haar familie worden uitgezet naar Oekraïne.

Dat schrijft de Leeuwarder Courant. Leerlingen van klas 2B van het Gymnasium Beyers Naudé maakten posters en post-its met steunbetuigingen aan Yaroslava. Eerder zamelde de school al handtekeningen in om de familie Tymts bij te staan in het proces tegen uitzetting. De rechter oordeelde dat het gezin terug naar Oekraïne moet. De familie is daarop in hoger beroep gegaan, maar dit mag het gezin alleen afwachten in Oekraïne. Het gezin kan elk moment worden uitgezet.

Russen pakten alles af

Vijf jaar geleden vluchtte Yaroslava met haar vader, moeder en broertje van de Krim naar Europa. ,,Voordat de Russen kwamen hadden we een mooi leven. Maar toen ze de Krim bezetten, hebben ze ons alles afgepakt: ons huis, onze winkels en onze paspoorten’’, vertelt Yaroslava in een bericht namens de school.

Haar vader werd gedwongen om te vechten en de situatie voor Yaroslava en haar familie verslechterde. ,,Daarom zijn we gevlucht’’. Eerst ging de familie naar Kiev, maar ook daar werden ze gezocht door de Russen.

Verblijfstatus

De familie reisde in de achterbak van een vrachtauto mee en kwam terecht in België. Daar werd Yaroslava’s zusje geboren. Een jaar later ging de familie naar Nederland. Zij wonen nu in het azc van Sint Annaparochie, daar wacht de familie al vier jaar op een verblijfstatus.

Vorige week kreeg Yaroslava te horen dat zij, samen met haar familie, het land moet verlaten. Ze wordt binnen enkele weken uitgezet. ,,We hebben daar geen familie. Bovendien spreken mijn broertje en zusje geen Oekraïens’’.

Universiteit

De scholiere vindt het fijn dat ze steun krijgt van haar klasgenoten. ,,Ik hoop dat het helpt, want wij willen graag blijven. Ik wil mijn diploma halen en daarna naar de universiteit’’.