Volledig scherm
Foto ter illustratie. © RGB Stock

Zeer ervaren gynaecologe van Tjongerschans berispt na drama met tweelingbaby's

Een zeer ervaren gynaecologe van ziekenhuis Tjongerschans is bij de zorg voor een vrouw die zwanger was van een eeneiige tweeling fors tekort geschoten in haar taak. Dat oordeelt het medisch tuchtcollege.

Dat schrijft de Leeuwarder Courant. De continuïteit van zorg voor de zwangere vrouw uit Heerenveen is ernstig in gevaar gebracht, stelt het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in een onlangs gepubliceerde uitspraak. Het tuchtcollege heeft een berisping opgelegd.

Eeneiige tweeling overlijdt na 27 weken zwangerschap

De gynaecologe verlengde eind december 2017 een tweewekelijkse controle van haar patiënte uit Heerenveen naar drie weken, omdat zij vakantie had tussen Kerst en Nieuwjaar. In die periode - op 28 december - voelde de toen 27 weken zwangere vrouw minder kindsbewegingen. Uit een echo bleek dat één kind geen hartactie meer had. Eén meisje kwam bij een spoedkeizersnede levenloos ter wereld, het andere meisje overleed na 45 minuten reanimeren.

Het ging om een eeneiige tweeling in aparte vruchtzakken, die samen een placenta deelde. Dat bleek eind augustus. Daardoor was er risico op het twin-to-twin-transfusiesyndroom (TTTS), waarbij er disbalans ontstaat in de bloedvatverbindingen tussen de kinderen, wat zeer ernstige gevolgen kan hebben. Als doodsoorzaak is TTTS vastgesteld, onduidelijk is of dat chronisch of acuut was.

Volgens het tuchtcollege is de gynaecologe onzorgvuldig geweest, omdat bij dit soort zwangerschappen tweewekelijks echoscopisch onderzoek staat voorgeschreven. Het feit dat de eerstvolgende tweewekelijkse controle tussen Kerst en Nieuwjaar zou vallen en de gynaecologe dan niet aanwezig zou zijn is geen reden om naar een interval van drie weken uit te wijken, vinden de tuchtrechters. De gynaecologe had een vervanger moeten regelen. Het argument dat de patiënte baat had bij een ‘vaste eigen dokter’ is volgens het tuchtcollege ,,niet meer van deze tijd”.

Tuchtcollege: Te beperkte onderzoeken en zeer beperkte verslaglegging

Een ander verwijt dat het college de gynaecologe maakt is dat ze te beperkte onderzoeken heeft uitgevoerd en daar zeer beperkt verslag over heeft gelegd. Uit de verslaglegging kan niet worden opgemaakt dat de noodzakelijke onderzoeken zijn verricht, stelt het tuchtcollege. De samenvatting ‘geen tekenen van TTTS’ volstaat niet.

Het tuchtcollege merkt op dat het oordeel niet betekent dat het drama voorkomen had kunnen worden als de gynaecologe wel binnen twee weken de vrouw had laten komen voor een controle. Het college doet geen uitspraken over een causaal verband tussen het handelen van de gynaecologe en het overlijden van de tweeling.

Andere klachten, zoals het verlenen van onvoldoende nazorg en berichtgeving op sociale media over de klacht zijn ongegrond verklaard. Ook klachten tegen een tweede gynaecologe van het Heerenveense ziekenhuis Tjongerschans zijn ongegrond verklaard.