Volledig scherm
De rechtbank in Leeuwarden © Google Street View

Zeven jaar cel geëist na dodelijke klap met steigerbuis in Jubbega

Hij had een dorpsgenoot op 24 november vorig jaar alleen een waarschuwingstik willen geven met de steigerbuis, verklaarde de 26-jarige verdachte uit Jubbega donderdag in de rechtbank. Het werd een fatale klap volgens het Openbaar Ministerie, dat zeven jaar cel eiste.

Dat schrijft de Leeuwarder Courant. Zoals een honkballer een bal weg slaat, zo had de verdachte die nacht met de bijna 8 kilo zware steigerbuis gezwaaid en het hoofd van het 60-jarige slachtoffer aan de linkerkant geraakt. Dat vertelde een bewoner van de Schoolstraat in Jubbega, die omstreeks half twee wakker was geworden van geschreeuw buiten. Vanuit zijn slaapkamerraam zag hij de uithaal. ,,Die buis was een meter of twee lang en te zwaar om met één hand te tillen. (...) Het slachtoffer was meteen uit de tijd en viel als een plank achterover.’’

De verdachte stelde ter zitting dat hij met de tik de man alleen maar wilde wegjagen. ,,Het spijt me allemachtigst. Ik wou dat ik het kon terugdraaien, maar dat kan ik niet.’’ Het slachtoffer raakte na de klap in coma en overleed op 19 december vorig jaar in het UMCG.

Er ging het een en ander aan vooraf. Het slachtoffer had te veel gedronken toen hij die nacht aankwam bij een woning in de steigers aan de Schoolstraat. Hij vreesde dat zijn dochter daar drugs gebruikte en wilde haar ophalen. Ze was er wel even geweest, maar bleek direct door de bewoner te zijn weggestuurd. Haar vader begon voor het huis te schreeuwen en gooide een steigerbuis door de voorruit. De bewoner belde de politie terwijl een van zijn gasten een nieuwe steigerbuis van de man afpakte en hem op de grond duwde.

‘Op een gegeven moment kwam hij zo dreigend over’

Volgens de verdachte, ook te gast, zou het slachtoffer daarbij tegen het hoofd zijn geschopt, maar dat werd niet door anderen bevestigd. De man kwam weer overeind, maar stond niet al te stevig op zijn benen. De verdachte was al behoorlijk gestrest, verklaarde hij donderdag, onder meer vanwege relatieproblemen. Bovendien had hij op het betreffende adres een half krat bier en – voor het eerst - een lijntje speed genuttigd. Toen de ongenode gast weer op was gestaan, zou hij opnieuw hebben geschreeuwd. ,,Op een gegeven moment kwam hij zo dreigend over - hij wilde alles en iedereen doodmaken - dat ik hem gewoon een klap gegeven heb met die buis.’’ Op dat moment stond het slachtoffer met lege handen.

Rechter Kees Post vroeg daarom aan de verdachte of het echt nodig was om de klap uit te delen. ,,Dat weet ik niet’’, antwoordde deze. ,,Het gebeurde in paniek of zo.’’ ,,What the fuck doe jij’’, zou de bewoner van het huis hebben uitgeroepen. ,,Dit kan niet.’’ Volgens een patholoog was het fatale hersenletsel waarschijnlijk veroorzaakt door een klap met een langwerpig voorwerp, al achtte hij het ook mogelijk dat dit door een schop was gebeurd.

Schadeclaim

De weduwe en de twee dochters van de overledene claimen, naast materiële schade, nu elk 15.000 euro vanwege geleden shockschade. ,,Wij moeten met de grootste straf leven’’, stelde een van de dochters. Officier van justitie Eelco Jepkema vond dat de vorderingen konden worden toegewezen. ,,Het hoeft geen betoog dat hij de nabestaanden onnoemelijk veel verdriet heeft aangedaan.’’ Hij kwam tot een strafeis van zeven jaar en hield daarbij rekening met verminderde toerekeningsvatbaarheid, onder meer omdat de verdachte licht verstandelijk beperkt is en kampt met een alcoholverslaving.

Volgens Jepkema was er geen bewijs voor een schop tegen het hoofd. Niemand had daar letsel van gezien en bovendien was het slachtoffer opgestaan en doorgegaan met ruziën. Advocaat Klaas Wielenga betoogde dat voor hem allerminst vaststond dat de klap met de pijp uiteindelijk tot de dood had geleid. De verklaring van zijn cliënt over de schop is volgens hem zeer aannemelijk. Niet voor niets vluchtte de man die het slachtoffer naar de grond had gewerkt direct weg, stelde Wielenga.