2020-01-15 11:07:10 LEEUWARDEN - Hackers hebben een poging gedaan in te breken in de systemen van Medisch Centrum Leeuwarden. Het ziekenhuis heeft uit voorzorg alle dataverkeer met de buitenwereld afgesloten. Daardoor kunnen patiënten niet bij hun medische dossiers, is geen uitwisseling met andere ziekenhuizen mogelijk en kunnen medewerkers niet vanuit huis werken. ANP ANTON KAPPERS
Volledig scherm
2020-01-15 11:07:10 LEEUWARDEN - Hackers hebben een poging gedaan in te breken in de systemen van Medisch Centrum Leeuwarden. Het ziekenhuis heeft uit voorzorg alle dataverkeer met de buitenwereld afgesloten. Daardoor kunnen patiënten niet bij hun medische dossiers, is geen uitwisseling met andere ziekenhuizen mogelijk en kunnen medewerkers niet vanuit huis werken. ANP ANTON KAPPERS © ANP

Ziekenhuizen en GGD raken overzicht in aantal coronapatiënten kwijt

De vier Friese ziekenhuizen raken het overzicht kwijt van het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, of heeft gelegen. Ze krijgen dit niet meer goed op een rijtje.

Dat schrijft de Leeuwarder Courant. De registratie van patiënten met het coronavirus heeft geen prioriteit, meldt woordvoerder Ellen de Jong van Nij Smellinghe. Althans niet voor communicatiedoeleinden.

Directeur Jos Rietveld van GGD Groningen meldde dinsdagmiddag dat er op dat moment zeventig coronapatiënten in noordelijke ziekenhuizen lagen, van wie zestig uit Noord-Brabant. ,,Daar klopt geen bal van”, reageert woordvoerder Frits Mostert van het MCL. Hoe het wel precies zit, kan hij ook niet zeggen. ,,Het is allemaal vreselijk onoverzichtelijk en hectisch.”

In Friesland lagen dinsdag rond het middaguur tenminste zeven coronapatiënten op de intensive care, drie in het Antonius in Sneek en vier in het MCL in Leeuwarden. In heel Nederland zouden dat 546 zijn, zo meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. 59 meer dan een dag eerder.

GGD Fryslân meldt steeds minder zicht te hebben op de verspreiding van het virus. De dienst weet dat deze toeneemt, maar kan steeds minder vaak het verloop van de uitbraak herleiden en volgen. ‘Ook in Friesland zijn er dus steeds meer mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Vaak hebben zij milde klachten. Zij kunnen wél het virus overdragen’, waarschuwt de GGD.

‘1 op de 150 Noorderlingen kan het virus hebben (gehad)’

Het UMCG meldt dat tot nu toe van 188 noorderlingen bevestigd is dat zij besmet zijn met ‘corona’, onder wie 85 zorgmedewerkers. Testresultaten van het universitair ziekenhuis in Groningen geven een indicatie van de omvang van de corona-uitbraak in Noord-Nederland. Tussen de 4 en 5 procent van de UMCG-medewerkers met milde klachten blijkt het virus te dragen.

Eén op de zes Nederlanders ervaart zulke klachten, blijkt uit onderzoek van gezondheidsinstituut Nivel. Dat zou kunnen betekenen dat onder jonge, reislustige volwassenen – een oververtegenwoordigd kenmerk van de UMCG-medewerkers – 1 op de 150 noorderlingen het coronavirus heeft of heeft gehad.