Volledig scherm
Foto ter illustratie © Rechtenvrije foto

Zwaarden en bijlen Oekraïense deelnemers Kening Striid in beslag genomen (en vernietigd)

De wapens van drie teams die op weg waren naar het ‘buhurttoernooi’ Kening Striid in Tytsjerk zijn in beslag genomen door de Oekraïense douane.

Het gaat om metalen replicawapens, zoals zwaarden en bijlen, die niet scherp zijn. De deelnemers van het middeleeuwse vechttoernooi slaan elkaar er hard mee op hun harnassen, maar het is niet de bedoeling verwondingen te veroorzaken.

Het is legaal om met dit soort wapens te reizen, zegt Esther Veldstra van Kening Striid. Voorwaarde is wel dat ze goed verpakt zijn en dit was het geval in de bus van de Oekraïense deelnemers, zegt zij. De grenscontroles van Oekraïne richting de Europese Unie zijn echter streng en de Oekraïense douane besloot het wapentuig toch in beslag te nemen.

Wapens afgevoerd ter vernietiging

De drie teams, waaronder een damesteam, mochten wel hun reis naar Tytsjerk vervolgen. Het gaat in totaal om 24 mensen, die bij elkaar ruim 30 wapens hebben moeten inleveren. De wapens zijn afgevoerd ter vernietiging. Volgens Veldstra gaat het om een kostenpost van een paar duizend euro.

De ontwapende ‘buhurtstrijders’ kunnen dit weekeinde waarschijnlijk toch meedoen, met geleende zwaarden en bijlen van andere teams. Kening Striid is inmiddels met begonnen, om de gedupeerde Oekraïners van nieuwe wapens te kunnen voorzien. In totaal gaan op het evenement tijdens het Imaginarium-festival in Tytsjerk zo’n 250 deelnemers het gevecht aan.

Twee jaar geleden werd op het festival in Tytsjerk het eerste officiële buhurttoernooi van Nederland gehouden. Er zijn verschillende disciplines, maar de gevechten van vijf tegen vijf trekken de meeste aandacht. De deelnemers dragen harnassen van zo’n 30 kilo. Ze gaan elkaar te lijf met stompe middeleeuwse wapens en proberen hun tegenstanders tegen de grond te werken. Het team waarvan alle leden als eerste gevloerd zijn, heeft verloren.