Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Zwarte Piet bij intocht Leeuwarden: ‘Wij hadden er niet op gerekend dat de NTR zo ver zou doorslaan’

Leeuwarden kiest dit jaar niet voor enkel ‘roetveegpieten’ tijdens de intocht van Sinterklaas in de Friese hoofdstad. In Ljouwert zullen nog Zwarte Pieten te zien zijn.

Dat blijkt uit een reactie van Cees Anceaux, voorzitter van de Sinterklaasintocht in Leeuwarden, tegenover Omrop Fryslân. ,,Ik vind het zeer verrassend. Wij hadden er niet op gerekend dat de NTR zo ver zou doorslaan”, aldus de voorzitter over de landelijke beslissing. 

Volgens Anceaux is het geen probleem dat Leeuwarden daarmee ‘breekt’ met de landelijke intocht. ,,Wat is daar erg aan? Ik las dat het kinderen helemaal niet uitmaakt welke kleur een Piet heeft. Wij willen best aanpassingen doen op termijn, maar dat hoeft allemaal niet in de snelkookpan.”

De voorzitter ziet dan ook geen reden om de NTR direct te volgen en ook veranderingen door te voeren.  ,,Het is niet zo dat wij heel eigenwijs willen zijn. We zijn alleen nog in gesprek met betrokkenen.”

Overigens is Leeuwarden niet de enige stad die bij Zwarte Piet blijft. Ook de organisatie achter de intocht in Zoetermeer houdt voet bij stuk