De beste games voor muziekfanaten: deze ritmespellen speel je op de beat
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en het is veel makkelijker om mee te beginnen dan je denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games die je ritmegevoel op de proef stellen.
Tik jij met je voeten mee op de beat als je een lekker nummer voorbij hoort komen? Of ben je een luchtdrummer die zich helemaal laat gaan als er niemand kijkt? Er zijn hele games die om je gevoel voor ritme draaien en waarbij de muziek belangrijker is dan de rest van het spel.
Thumper
We beginnen met een vreemde eend in de bijt: in Thumper speel je een kever die over een soort achtbaan glijdt door een hallucinante wereld. Er verschijnen noten op de baan die je op de beat activeert, maar ook de bochten, vijanden en gigantische eindbazen moet je met ritmegevoel ondergaan. Het is simpel om te leren spelen, maar als je de ranglijsten wilt bestormen, moet je over buitengewone vingervlugheid beschikken.
Thumper is uitgekomen voor elke denkbare spelcomputer, en er is zelfs een versie voor virtualrealitybrillen. Maar ook op Apple- of Android-telefoons kun je de game vinden.
Sayonara Wild Hearts
Sayonara Wild Hearts is een interactief popalbum, waarbij elk level van het spel draait om het nummer dat je hoort. In elke missie moet je weer iets anders doen, maar meestal verzamel je hartjes terwijl je door kunstzinnige omgevingen beweegt, bijvoorbeeld op een skateboard of motorfiets. Tenminste, als je geen vuistgevechten houdt met vechtsporters die vuurballen schieten. Alles doe je door in de flow van de muziek te bewegen en te tikken.
De game is speciaal ontworpen om ook speelbaar te zijn voor mensen die normaal niet zoveel gamen. Je hoeft je alleen mee te laten voeren door de muziek. Ook dit spel is verkrijgbaar op alle spelcomputers en pc, maar er is ook een versie voor iPhones en iPads.
Hatsune Miku
Veel bekende ritmegames draaien om het simpelweg meetikken op de maat van de muziek. Er verschijnen allerlei icoontjes in beeld die aangeven wat je moet doen: één keer tikken, de noot inhouden of bijvoorbeeld snel achter elkaar op de knop drukken. De Hatsune Miku-serie valt in deze categorie, maar met een belangrijk verschil: Miku is een waar popicoon.
De liedjes in de games worden gezongen door het virtuele popidool Hatsune Miku, die zeker in Japan ongekend populair is, maar ook in de rest van de wereld voet aan de grond heeft. Er worden heuse concerten gehouden waarbij fans juichen voor een hologram van Miku op het podium. In 2020, vlak voor de coronacrisis, stond ze zelfs in de Ziggo Dome.
De serie bestaat al sinds 2009, met allerlei verschillende games voor PlayStation-consoles en de Nintendo Switch. Het nieuwste deel Hatsune Miku: Colorful Stage werd echter speciaal voor telefoons ontwikkeld.
Cytus
Ook Cytus is speciaal gemaakt voor smartphones en draait ook om het gameplay-trucje waarbij je op het juiste moment op icoontjes tikt. Een horizontale lijn beweegt van boven naar beneden over je scherm, en je moet tikken op het moment dat die lijn de noten raakt. Het idee is simpel, maar met allerlei verschillende noten die je ook heen en weer moet bewegen, wordt het toch al gauw ingewikkeld.
Wat Cytus en vervolg Cytus 2 onderscheidt, is de toevoeging van een bizar en ingewikkeld verhaal, iets wat je niet zou verwachten in een simpel ritmespel. In de 22e eeuw is de mensheid uitgestorven en leven er alleen nog zelfbewuste robots. Menselijke emoties worden opgeslagen in de vorm van muziek, dus door de muziek te spelen, kunnen de robots hun menselijke emoties opwekken.
Plastic instrumenten
Tussen 2005 en 2009 kende het genre van ritmegames een gigantische opleving door de komst van spellen met plastic instrumenten, die je op je console kon aansluiten. In Guitar Hero heb je een gitaar met gekleurde knoppen, die overeenkomen met gekleurde noten op het scherm. De game Rock Band maakte het nog spectaculairder door vier spelers samen een hele band te laten vormen, met een simpel drumstel, twee gitaren en een microfoon.
De games zijn inmiddels niet meer zo populair en de plastic instrumenten verdwenen bij veel mensen op zolder, maar ze zijn nog steeds erg leuk om samen te spelen. Mocht je ze tweedehands op de kop kunnen tikken, dan is dat zeker een aanrader. Ook verscheen er in 2015 nog een vervolg in beide series, met Guitar Hero Live en Rock Band 4 voor PlayStation 4 en Xbox One.
Er bestaat ook een spel waarin je een echte gitaar aansluit op je spelcomputer of pc. De game Rocksmith laat je zo meespelen met bestaande nummers en bevat allerlei oefeningen om beter gitaar te leren spelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Volgens Microsoft heb je geen Xbox meer nodig: streaming heeft de toekomst
Je start je tv op, je opent een app, en met één klik zit je middenin een nieuwe blockbustergame. Deze wensdroom van de game-industrie wordt steeds meer werkelijkheid. Nu zet ook Microsoft er flink op in: de Xbox-tv-app is nabij. -
Nintendo stelt oorlogsgame uit: te controversieel tijdens oorlog in Oekraïne
De verschijning van een compilatie van twee oorlogsgames voor de Nintendo Switch is uitgesteld. Het verhaal van Advance Wars ligt te gevoelig tijdens de oorlog in Oekraïne, vindt het Japanse bedrijf. -
Nederlandse experts leren in sloppenwijk om games te maken: 'Niet schieten, deze man is een leraar’
Een groep Nederlandse videogame-experts bezoekt Braziliaanse sloppenwijken om kinderen te leren zelf games te maken. Kan gamedesign een van de meest beruchte sloppenwijken ter wereld helpen?
-
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Consumentenbond strijdt tegen lootboxes in games: ‘Manipulatief en agressief’
De Consumentenbond pleit samen met achttien andere Europese consumentenorganisaties voor een verbod op lootboxes, digitale pakjes die je in games kunt kopen. De organisaties vinden ze manipulatief en willen dat overheden regels instellen voor de manier waarop lootboxes worden gepresenteerd.