‘Aantal brievenbusfirma’s nog altijd groot en dat is nadelig voor Nederland’
Het aantal brievenbusfirma’s in Nederland is nog altijd groot. Eerder genomen maatregelen hebben nog niet geleid tot een duidelijke afname en dat is nadelig voor Nederland: ze leveren de economie weinig op en beschadigen onze reputatie. Ook benadelen ze ontwikkelingslanden onevenredig door verlies aan belastingopbrengsten.
Dat is zijn de belangrijkste conclusies van de Commissie Doorstroomvennootschappen, onder leiding van topambtenaar Bernard ter Haar, die vandaag haar eindrapport presenteerde. Internationaal gezien ‘is Nederland een buitenbeentje’, schrijft de commissie. Het Nederlandse vestigingsklimaat trekt mogelijk ook ‘minder integere, of zelfs criminele, geldstromen’ aan, aldus Ter Haar.
Buitenlandse bedrijven maken veel gebruik van gunstige wet- en regelgeving in ons land om over de winsten die zij elders behalen zo min mogelijk belasting te betalen. Dat gebeurt via zogenoemde doorstroomvennootschappen. Die worden ook wel brievenbusfirma’s genoemd, omdat zij in Nederland vaak weinig tot geen echte economische activiteiten hebben.
We zien in de cijfers nog niet echt dat Nederland een normaal land is geworden
Deze brievenbusfirma’s zijn goed voor een paar duizend banen en dragen jaarlijks een paar honderd miljoen aan belastingen af. Dat staat volgens de commissie niet in verhouding tot de gederfde belastingopbrengsten van andere landen, naar schatting zo’n 20 miljard, en de reputatieschade voor Nederland.
De overheid legde bedrijven die op deze manier hun belastingaanslag zo laag mogelijk houden tot voor kort ‘geen strobreed in de weg’, zegt Ter Haar. De laatste jaren heeft Nederland evenwel een aantal maatregelen genomen om minder aantrekkelijk te worden als vestigingsland voor doorstroomvennootschappen.
Maatregelen leiden niet tot afname
Die hebben echter nog niet geleid tot een duidelijke en blijvende afname van geldstromen naar landen met een mild belastingklimaat. ,,We zien in de cijfers nog niet echt dat Nederland een normaal land is geworden”, aldus Ter Haar. Kanttekening daarbij is dat nog niet van alle maatregelen de effecten al helemaal zichtbaar zijn.
Nederland kent dan ook nog steeds een groot aantal van deze doorstroomvennootschappen. In 2019 waren het er circa 12.400, goed voor een bedrag van ongeveer 4500 miljard euro, oftewel 5,5 keer de omvang van de Nederlandse economie. Over dit bedrag wordt geen belasting geheven - dat gebeurt alleen over de inkomende en uitgaande betalingen.
Tekst gaat verder onder de foto
Ook op de werkgelegenheid hebben deze bedrijven weinig positief effect, omdat het hierbij om naar schatting 3000 tot 4000 banen gaat. De schatkist ontving in 2019 naar schatting 650 miljoen euro van doorstroomvennootschappen, oftewel 0,2 procent van de totale belastinginkomsten.
Stevige internationale afspraken
Dat Nederland hoog staat op lijstjes van doorstroomlanden of belastingparadijzen is ‘mede het gevolg van vroegere succesvolle marketing van Nederland als hub voor internationale expansie. Het heeft echter geleid tot een erfenis waar Nederland op gepaste wijze afscheid van moet nemen om nationaal en internationaal geloofwaardig te blijven’, stelt Ter Haar.
Om de situatie te veranderen roept de commissie het kabinet onder meer op tot meer transparantie over doorstroomvennootschappen. Ook moet het toezicht op de sector versterkt worden, en zouden dergelijke bedrijven meer moeten rapporteren over hun activiteiten. ,,Die maatregelen maken Nederland minder aantrekkelijk voor brievenbusfirma’s en kunnen ervoor zorgen dat Nederland van een buitenbeentje verwordt tot een land met een normale positie ten aanzien van doorstroomvennootschappen.”
Hoewel sommige regels in eigen land strenger kunnen, denkt Ter Haar dat Nederland vooral in internationaal verband harder zijn best moet doen om tot stevige afspraken te komen. ,,Dan weet je ook zeker dat het echt minder wordt, en je de doorstroom niet alleen verlegt naar een ander land.”
Kijk hier onze nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Je bespaart geld en je huis wordt meer waard: zo zet je je hypotheek in om te verduurzamen
Wil je je koophuis verduurzamen, maar heb je geen flinke spaarpot? Je kunt je hypotheek inzetten om je huis duurzamer te maken. Hoe werkt dat precies? -
PREMIUMGeld & Geluk30
Linda en Sergio betalen 500 euro per maand aan energie: ‘De cv nog niet aan gehad’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Linda en Sergio komen in aanmerking voor de voedselbank, maar vinden dat niet nodig. ‘Als we zin hebben in biefstuk, kopen we dat.’ -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
PREMIUMWaarvan Akte
Door deze wijziging van het testament krijgt de echtgenote straks de schrik van haar leven
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week wil een man onverwachts zijn testament wijzigen.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
-
-
Het is weer tijd voor de belastingaangifte: zelf doen of is het verstandig om hulp in te schakelen?
Veel mensen zien als een berg op tegen het invullen van de belastingaangifte en besteden dat liever uit aan een belastingadviseur, maar is dat wel nodig? ‘Als je denkt dat je geld laat liggen, laat je dan adviseren.’ -
PREMIUM
Partijen van links tot rechts eisen opheldering: wat wist Hoekstra over fiscale sluiproute?
Andere investeerders leken wel te weten dat hun geld via een belastingparadijs liep, maar CDA-leider Wopke Hoekstra niet. Beweert hij. De Tweede Kamer eist uitleg over zijn financiële avontuur op de Britse Maagdeneilanden.