Terwijl een stel met een bepaald inkomen geld terugkrijgt, kan een alleenstaande met hetzelfde inkomen soms juist een rekening van de Belastingdienst verwachten.
Volledig scherm
Terwijl een stel met een bepaald inkomen geld terugkrijgt, kan een alleenstaande met hetzelfde inkomen soms juist een rekening van de Belastingdienst verwachten. © Getty Images/Johner RF

Actie voeren voor singles: ‘Alleenstaande krijgt met zelfde inkomen geen toeslag’

Alleenstaanden klagen steeds vaker dat ze financieel benadeeld worden ten opzichte van tweeverdieners en gezinnen. Mensen die in hun eentje een huishouden voeren, zo zeggen ze, zijn met alles duurder uit. Ze hebben in verhouding hogere kosten voor levensonderhoud en betalen meer belasting. En hoewel ruim een derde van alle huishoudens bestaat uit één persoon, en dit aandeel alleen maar zal toenemen, doet de overheid er niets aan. „De hele maatschappij is ingericht op stellen of gezinnen. Alleenstaanden worden gediscrimineerd.”

18 reacties

 • Hilde Vrielink

  2 weken geleden
  Helemaal mee eens.
 • van Gool

  1 jaar geleden
  In mijn gemeente betalen alleenstaande net zoveel afvalstoffenheffing, als een gezin. Er is alleen verschil tussen flats en laagbouw.
 • Nieuwkoop

  1 jaar geleden
  Een partner zonder inkomen kost veel meer dan alle toeslagen bij elkaar opgeteld. Zelfs zonder toeslagen heeft een single netto meer te besteden dan een koppel met maar 1 inkomen. Na het overlijden van mijn vrouw heb ik van mij AOW meer kunnen sparen dan daarvoor.
 • Bertha Zwaal

  1 jaar geleden
  Mijn man heeft volwaardig loon, geen vetpot, ik heb wajong, 70% van het minimumloon, maar toch net te veel voor huurtoeslag. Wat betreft water en riool prijzen, vind ik wel belachelijk verdeeld. Eigenlijk zouden ze achteraf moeten kijken wat er überhaupt verbruikt is. Hoewel, mijn schoonmoeder woont alleen, met een wia, en die heeft weer kwijtschelding van het bghu. Dus ja, het is verdeeld. Maar er zou wel beter naar de grootte van een huishouden gekeken moeten worden
 • martin van beek

  1 jaar geleden
  alleenstaandekorting ook afgeschaft in 2019...