Alimentatie, hoe werkt dat tegenwoordig?
Het aantal echtscheidingen neemt al zeven jaar af, aldus het CBS. Zou dat te maken hebben met de veranderingen in de wetgeving omtrent scheiden en alimentatie? We zetten de belangrijkste financiële zaken als je uit elkaar gaat op een rij.
De laatste jaren zijn er wettelijk belangrijke veranderingen doorgevoerd op het gebied van trouwen en scheiden. Voor 1 januari 2018 trouwde men standaard in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat - als je vooraf niets regelde - je na de scheiding alle bezittingen moest verdelen, zoals de inboedel, het spaargeld of de schenkingen. Dit is nu veranderd.
Ariane Kleijwegt van Wijzer in Geldzaken: ,,Ben je op of ná 1 januari 2018 getrouwd, dan is de standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat schulden, erfenissen en bezittingen die vóór het huwelijk zijn verworven, persoonlijk bezit blijven. Bezittingen die tijdens het huwelijk zijn aangeschaft - zoals een auto of een huis - worden gemeenschappelijk en na de scheiding verdeeld.”'
Maatschappelijk word je nu sneller voor jezelf verantwoordelijk gehouden, dus de duur van de alimentatie is ingekort
Inperking alimentatie
Daarnaast is de alimentatie per 1 januari 2020 ingeperkt. ,,Vroeger had je doorgaans één kostwinner en bleef de vrouw veelal thuis om voor de kinderen te zorgen,” vertelt Kleijwegt. ,,De kostwinnaar moest zorgen voor degene die na de scheiding achterbleef. Dit moest tot twaalf jaar na de scheiding of tot het jongste kind volwassen was.”
Omdat er steeds meer tweeverdieners zijn, ontstaan er meer conflicten over alimentatie. ,,Maatschappelijk word je nu sneller voor jezelf verantwoordelijk gehouden, dus de duur van de alimentatie is ingekort. De looptijd is nu de helft van de tijd dat het huwelijk standhield met een maximum van vijf jaar.”
Er zijn een aantal uitzonderingen op: de alimentatie loopt standaard door tot het jongste kind 12 jaar is. Dit geldt ook als je langer dan vijftien jaar getrouwd ben geweest én de partner die achterblijft binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereikt. Dan loopt de alimentatie tot deze leeftijd door. ,,Dit om te voorkomen dat mensen op hogere leeftijd opeens nog een baan moeten gaan zoeken.”
Bij een scheiding moet je niet alleen rekening houden met de alimentatie. Zo moet ook de zorgverzekering veranderen, gekeken worden naar de woonverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Independer geeft hier een overzicht van alle verzekeringen die veranderen na een scheiding.
Partneralimentatie en kinderalimentatie
Ouders hebben voor kinderen tot 21 jaar onderhoudsplicht. Bij kinderen tot 18 jaar heeft men recht op kinderalimentatie. ,,Vaak ontkom je niet aan juridische bijstand, omdat het ingewikkeld kan zijn om kinderalimentatie te berekenen en hier vaak conflicten over zijn. Er is wel een tool die een indicatie van het bedrag bij kinderalimentatie kan geven, namelijk alimentatiewijzer.nl. Maar het blijft maatwerk.”
,,Partneralimentatie is nog ingewikkelder”, vervolgt Kleijwegt. ,,Er zijn zoveel uitgangspunten die van belang zijn voor het berekenen ervan. Hoeveel heeft de minst verdienende nodig om op dezelfde voet door te leven? En heeft de betaler draagkracht om dat te betalen? Goed om te weten: vaak valt het bedrag hierdoor lager uit dan wat je nodig hebt om op dezelfde voet door te leven.”
De hoogte van de partneralimentatie is vaak de bron van conflicten en er ontstaan dus vaak rechtszaken over. De meest vermogende ‘vergeet’ bijvoorbeeld sommige bezittingen te vermelden, zoals een lijfrentepolis voor een pensioen. ,,Om dit te voorkomen moet je - als alles nog koek en ei is - je in de gezamenlijke financiën verdiepen, zodat je weet welke bezittingen er te verdelen zijn als het op een scheiding aankomt. Niet leuk of romantisch, maar dat kan een hoop ellende voorkomen”, aldus Kleijwegt.
Scheiden tot financieel lijden
Terug naar de afnemende scheidingscijfers van het CBS. Zouden mensen minder snel uit elkaar gaan in een financieel spannende tijd en nu de alimentatieregels zijn veranderd? Ruben van Gaalen van het CBS denkt niet dat het paren weerhoudt uit elkaar te gaan, maar: ,,Scheiden doet financieel lijden, vooral voor de minstverdienende partner. En werkloosheid, vooral van mannen, en financiële stress, verhoogt de kans op relatieontbinding.”
Dit artikel verscheen eerder - op 9 september 2022 - op deze site. Het is geactualiseerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ineens stiefmoeder of -vader? Denk aan de financiële gevolgen
Als je trouwt met een nieuwe partner en officieel stiefouder wordt, houd dan rekening met het volgende. Vanaf dat moment heb je een wettelijke onderhoudsplicht voor je stiefkind, net als de ouders van het kind. Wat dat precies inhoudt en welke financiële gevolgen het heeft weten niet alle stiefouders, zegt familierechtadvocaat Ryanne van Manen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
6
Dit moet je weten over de rente voordat je een hypotheek afsluit
De hypotheekrente schommelt zo nu en dan. Maar vanaf welk moment staat het rentepercentage eigenlijk vast bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek? En hoe lang blijft het renteaanbod staan? Deze site zocht voor je uit waar je rekening mee moet houden. -
PREMIUM
Deze familierechter helpt al veertig jaar ruziënde ouders: ‘Niet elke zaak kan ik oplossen’
Ouders die uit elkaar gaan en eindigen in een ‘slagveld’. Kinderen die na een echtscheiding hun vader of moeder niet meer willen zien. Familierechter Cees van Leuven uit Molenschot bemiddelt al veertig jaar bij complexe (vecht)scheidingszaken. Hij pleit voor verandering. -
PREMIUM5 vragen
Wat is bruinkool? ‘Ideaal om je houtkachel dag en nacht te laten branden’
Klimaatactivisten bezetten een Duits dorp dat wordt ontruimd voor bruinkoolwinning. Maar wat is dat eigenlijk, bruinkool? En hebben we dat in Nederland ook?
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
PREMIUM
Wie op het warmtenet wordt aangesloten kan geen energieleverancier kiezen (en is niet duurzaam bezig)
Honderdduizenden huishoudens gaan de vrijheid om zelf hun energieleverancier te kiezen verliezen door aansluiting op een warmtenet. En de kosten van de verduurzaming van stadsverwarming kunnen hoog oplopen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.