Barts kinderen wonen op kamers: ‘Wij vinden dat ze niet alles cadeau hoeven te krijgen’
Financiële wasstraatEen budgetcoach en verzekeringsexpert vlooien op uw verzoek uw vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Deze keer: Bart (57) uit Breda met zijn partner en twee studerende kinderen, die na een aantal jaar in hun nieuwe huis de balans wel eens willen opmaken.
,,Toen we ons huis kochten, hebben we in korte tijd zoveel beslissingen moeten nemen dat we eigenlijk nog niet de tijd hebben gehad om onze financiën eens goed tegen het licht te houden,” vertelt Bart. Niet dat hij zich zorgen maakt: hij denkt dat ze het als gezin financieel best prima voor elkaar hebben, maar een evaluatie is wel op zijn plaats, zo vond Bart. Vooral omdat de kinderen inmiddels op kamers zijn gaan wonen in de stad waar ze studeren.
Tekst loopt door na de tabel
Ouderlijke bijdrage
Dat is ook meteen het onderwerp dat budgetcoach Rita Brudet van Celest Financial Education aansnijdt: ,,Geweldig dat de kinderen hulp krijgen van hun ouders zodat ze gerust kunnen studeren. Maar het is ook belangrijk dat ze leren financieel verantwoordelijk te worden: leveren ze zelf ook een bijdrage?” Bart reageert: ,,Wij vinden ook dat ze niet alles cadeau hoeven krijgen. Ze krijgen hun collegegeld en de huur van hun studentenkamer van ons, maar verder moeten ze er zelf voor werken en bijlenen.”
Brudet vervolgt dat de verdeling tussen de inkomsten en de vaste lasten van deze familie er prima uitziet. Wel vraagt ze zich af hoe dit eruit zal gaan zien als het stel binnen een jaar of tien de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Bart: ,,We hebben daar al rekening mee gehouden door te sparen voor ons pensioen. Tegen die tijd zullen we ook lagere woonlasten hebben en staan de kinderen op eigen benen, dat scheelt per maand flink wat geld.”
Het is belangrijk eerlijk te zijn naar je verzekeraar over wie welke auto het meest bestuurt, anders kunnen zij het risico niet goed inschatten
Besparen op verzekeringen
Mochten ze nog meer willen besparen tegen die tijd, dan kan er ook altijd nog een auto de deur uit: ze hebben er nu namelijk drie. Een interessante situatie voor verzekeringsexpert Michel Ypma van Independer. ,,Het is belangrijk eerlijk te zijn naar je verzekeraar over wie welke auto het meest bestuurt, anders kunnen zij het risico niet goed inschatten: dat hangt namelijk af van je leeftijd en de schadevrije jaren.”
Zowel Bart als zijn partner hebben al ruim 20 schadevrije jaren, wat ze een leuke korting oplevert. Toch kunnen ze nog besparen: als ze overstappen naar Allianz Direct besparen ze niet alleen een paar euro per maand, maar hebben ze ook geen eigen risico meer. Hetzelfde geldt voor hun rechtsbijstandverzekering: door over te stappen besparen ze ruim een euro per maand en gaat hun eigen risico van 250 euro naar 0 euro. ,,De kleine besparing in geld is inderdaad mooi meegenomen, maar het grote voordeel zit ‘m hier in de voorwaarden,” reageert Bart. ,,Interessant, daar ga ik me zeker eens in verdiepen.”
Een nog grotere mogelijke besparing zit in de zorgverzekering: op dit moment betaalt het gezin een totaalbedrag van 505,76 euro per maand voor heel het gezin. Volgens Ypma kunnen ze, nu de kinderen ouder dan 18 zijn, beter voor losse zorgverzekeringen gaan. ,,Dat is meestal goedkoper en bovendien is personalisatie dan makkelijker: ik zie bijvoorbeeld dat ze nu een aanvullende dekking voor fysiotherapie hebben, maar misschien hebben de kinderen dat helemaal niet nodig.” Hoeveel het gezin precies kan besparen, is nog niet duidelijk aangezien de premies elk jaar weer opnieuw vastgesteld worden, maar Ypma adviseert zeker om voor de jaarwisseling de alternatieven te vergelijken. Bart: ,,Dat ga ik voor het einde van het jaar in de agenda zetten.”
Een uitvaartverzekering is meestal niet het type verzekering waarvoor je rond gaat shoppen
Bewuste keuzes
Bart en zijn vrouw hebben er ook voor gekozen om een overlijdens- en uitvaartverzekering af te sluiten. Voor die eerste ziet Ypma helaas geen mogelijke besparing, omdat ze niet alleen meer premie zouden gaan betalen, maar ook afsluitkosten zouden moeten betalen. Niet overstappen is dus zijn devies. Hetzelfde geldt voor de uitvaartverzekering: ,,Ze hebben een scherpe premie. Mogelijk kan het iets goedkoper, maar dit is meestal niet het type verzekering waarvoor je rond gaat shoppen, omdat de keuze voor een bepaalde polis meestal een weloverwogen beslissing is,” aldus Ypma.
Bart en zijn partner hebben voor een naturaverzekering gekozen, wat inhoudt dat de familie in het geval van overlijden uit een pakket diensten kan kiezen. Daarnaast is er een vrij te besteden bedrag. Bij een kapitaalverzekering krijgt de familie juist een geldbedrag uitgekeerd en moet alles dus verder zelf regelen. ,,Het voordeel van een naturaverzekering is dat veel van het werk je uit handen wordt genomen. Veel mensen zien er tegenop alles te moeten regelen op zo’n moment.”
Bart beaamt dit: hij heeft inderdaad bewust voor dit type verzekering gekozen en is dan ook niet van plan over te stappen. Ypma: ,,Begrijpelijk, want een keuze voor zo’n soort verzekering is vooral een gevoelskwestie.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Financiële wasstraat
Gina kijkt altijd al of het ergens goedkoper kan, maar kan toch nog een extra 400 euro per jaar besparen
Een budgetcoach en een verzekeringsexpert van Independer vlooien op uw verzoek uw vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Gina (53) uit Steenwijk ziet het als een sport om haar geldzaken netjes op orde te hebben. Toch is ze benieuwd of ze misschien nog slimme besparingen over het hoofd ziet. -
PREMIUM12
Voor 3 euro kocht Annemei een iconische Birkin Bag van Hermès: ‘Hij bleek 9000 euro waard te zijn’
Het is misschien wel de meest bekende én gewilde tas ter wereld: de Birkin Bag van Hermès. Tassenfanaat Annemei Kalden (32) wist een exemplaar van de iconische designtas voor slechts een paar euro te bemachtigen op een brocante, oftewel een tweedehandsmarkt, in Frankrijk: ,,Ik kon mijn oren niet geloven toen het een échte Birkin bleek.” -
PREMIUM
Door dure dollar moeten we nog meer euro’s betalen voor onze olie en gas
Voor het eerst in twintig jaar zijn de dollar en de euro evenveel waard. Dat betekent nóg duurdere olie en gas. En een reis naar de VS wordt voor meer mensen onbetaalbaar. -
Financiële wasstraat
Joop gaat door de financiële wasstraat: ‘Dat ik zoveel kon besparen had ik niet gedacht’
Een budgetcoach en een verzekeringsexpert vlooien op jouw verzoek je vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Joop (58) uit Apeldoorn gaat over minder dan tien jaar met pensioen en is al hard op weg zich voor te bereiden. Hij is benieuwd of de experts hem daar nog bij kunnen helpen. -
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’
-
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig. -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
Superbespaarder
Meindert: 'Als ik geen grote uitgaven doe, kan ik per maand zelfs 100 tot 200 euro sparen’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? In deze rubriek laten we een superbespaarder aan het woord. Deze week Meindert Brouwer (26), die van zijn Wajong-uitkering en een paar toeslagen 200 euro per maand kan sparen.