Boodschappen fors duurder: Aldi in trek, A-merken uit de gratie
Onderzoek/videoDe prijzen van de dagelijkse boodschappen in de supermarkt zijn het laatste halfjaar ruim 11 procent gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoekbureau GfK. Nederlanders kopen nu massaal huismerken en gaan vaker naar goedkopere supermarkten. De slager en de visboer zijn uit de gratie.
De onderzoekers van GfK doen maandelijks boodschappen. Eind augustus betaalden ze voor een winkelwagentje met 55 basislevensmiddelen - van brood, fruit, melk en kaas tot hagelslag, wijn en tandpasta - precies 100 euro. Deze maand moesten ze voor hetzelfde karretje 111,30 euro afrekenen. ,,Consumenten zijn in ruim een halfjaar tijd 11,3 procent duurder uit’’, zegt Norman Buysse, directeur retail bij GfK.
Sinds de jaarwisseling stegen de prijzen het hardst. Voor het wagentje met 55 basisproducten moest bij de kassa mede vanwege de Oekraïne-oorlog 7 euro meer worden afgerekend. Buysse spreekt van een forse toename. ,,Een gemiddeld gezin met twee kinderen doet jaarlijks voor 7000 tot 8000 euro aan boodschappen. Dat betekent dat huishoudens al snel een kleine 800 euro duurder uit zijn, zo’n 15 euro per week.’’
Huismerken winnen terrein
De schade is nog groter nu boodschappen de eerste helft van 2021 ook al 4 tot 5 procent duurder werden. Nu ook energie en benzine peperduur zijn, passen Nederlanders hun koopgedrag aan in de supermarkt. Zo hebben huismerken terrein gewonnen, laat GfK’s consumentenpanel van 10.000 huishoudens zien.
Het marktaandeel van huismerken groeide sinds begin dit jaar met 6 procent. De omzet van A-merken daalde juist met 5 procent. Lage inkomens (onder de 2100 euro per maand) stapten het meest over op huismerken.
Een andere trend is dat we veel vaker bij ‘goedkope’ supermarkten boodschappen doen: Aldi, Boni, Lidl, Dirk en Nettorama. Het marktaandeel van deze discountsupers steeg met 3 procent.
De groei gaat echter niet ten koste van het aantal bezoekjes aan andere supermarkten als Albert Heijn of Jumbo. ,,Nederlanders bezoeken nu vaker verschillende supermarkten, op zoek naar aanbiedingen.’’ Opvallend is dat met name hoge inkomens vaker naar Aldi en Lidl gaan. Minima deden dat al langer.
De slager, de groenteboer en de visspeciaalzaak hebben het ondertussen moeilijk. Vergeleken met de coronatijd, toen de horeca dicht was en speciaalzaken enorm goed boerden, is de daling in omzet groot.
Poll
Doe je anders boodschappen nu de prijzen zo gestegen zijn?
-
Ja, ik koop meer huismerken en let nóg beter op aanbiedingen (24%)
-
Ja, ik ga vaker naar Aldi, Dirk of Lidl (13%)
-
Ja, combinatie van antwoord 1 en 2 (39%)
-
Nee, ik laad mijn wagentje even vol als altijd (24%)
Boekten viswinkels in maart vorig jaar nog een omzetplus van 30 procent ten tijde van corona, in maart dit jaar zijn hun verkopen ingezakt met zo’n 24 procent. Bakkers, kaaswinkels en markten houden voorlopig wel verrassend goed stand, zij weten hun extra corona-omzetten van vorig jaar goed vast te houden.
Nederlanders pessimistischer
Eerder becijferde het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) dat boodschappen afgelopen drie maanden ruim 6 procent duurder zijn geworden. De totale inflatie kwam uit op bijna 10 procent, de hoogste sinds 1976. Ondertussen zijn Nederlanders steeds pessimistischer over de economie. Niet eerder kelderde het consumentenvertrouwen zo hard als afgelopen maand, meldde het CBS donderdag.
Worden boodschappen iedere maand duurder? Wij namen de proef op de som en gingen drie keer verspreid over een paar maanden boodschappen doen bij drie supermarkten. Je leest hier de uitkomst en in onderstaande video zie je hoe we te werk gingen.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
PREMIUM
Dankzij verschillende regelingen konden kinderen van Marlou tóch sporten
Bijna de helft van alle amateurvoetbalverenigingen hebben leden met geldzorgen of kennen mensen die hun kinderen door geldgebrek niet kunnen laten voetballen. Dat moet anders, vinden ING en voetbalbond KNVB. -
Superbespaarder
Danielle en haar man douchen koud en wassen met de hand: ‘Duurzaam en goedkoop’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? In deze rubriek laten we een superbespaarder aan het woord. Deze keer Danielle Choudhary (25), die plantaardig eet en zelf haar haar knipt. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Roel en Rémon: ‘Toen we elkaar leerden kennen moesten we van vijf euro per dag leven’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Is de boodschappenrekening van Rémon en Roel weer eens leeg, dan legt Rémon wat bij. ‘Liever een mooie zalmmoot dan een goedkoop visje.’ -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUM12 euro
Miljoenen Duitsers krijgen hoger salaris: minimumloon naar 12 euro
De Duitse Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met het verhogen van het landelijke minimumloon tot 12 euro. Vanaf oktober krijgen miljoenen Duitsers opslag. Daarmee lost bondskanselier Olaf Scholz een belangrijke verkiezingsbelofte in.
76 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerL. Koenraad
Maria Yvonne Franssen
Maria Yvonne Franssen
Peter Bogaards
H van Leening