CPB: sterkste schouders dragen niet de zwaarste lasten
videoDe allerrijkste huishoudens in Nederland betalen gemiddeld veel minder belasting dan andere huishoudens. Lagere inkomens betalen relatief juist meer belasting. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in het onderzoek ‘Ongelijkheid en Herverdeling’ dat is opgesteld in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Volgens het CPB is de allerrijkste 0,01 procent in ons land 21 procent van het inkomen kwijt aan belasting, terwijl dat bij midden- en hoge inkomens 40 procent is. Het inkomen van de allerrijkste huishoudens bestaat grotendeels uit kapitaalinkomen zoals bijvoorbeeld rente, dividend, huur en bedrijfswinsten, die minder belast worden dan looninkomen, aldus de onderzoekers.
De laagste inkomens betalen 55 procent van hun inkomen aan belasting. Zij worden wel gecompenseerd door de overheid via uitkeringen, toeslagen en heffingskortingen. Het CPB zegt dan ook dat de herverdeling van inkomens tussen Nederlandse huishoudens vooral plaatsvindt door overheidsuitgaven zoals toeslagen en bijstand, en veel minder door belastingheffing. “De allersterkste schouders dragen dus niet de zwaarste lasten”, aldus onderzoeker Arjan Lejour van het CPB in het rapport.
Het onderzoek keek niet alleen naar de directe belastingen, maar ook naar de verdeling van indirecte belastingen, zoals accijns en btw en alle overheidsuitgaven aan bijvoorbeeld onderwijs en zorg.
Indirecte belastingen
Volgens het CPB werpt de studie een nieuw licht op de ongelijkheid en inkomensherverdeling tussen Nederlandse huishoudens. Er vindt meer herverdeling plaats doordat vooral lage inkomens profiteren van collectieve uitgaven. Daar staat tegenover dat zowel lage als middeninkomens een relatief groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan indirecte belastingen, wat zorgt voor minder herverdeling.
Het rapport komt op een moment dat de lasten voor de meeste huishoudens sterk stijgen vanwege de hoge inflatie, vooral aangejaagd door de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. De overheid is bezig met maatregelen om huishoudens financieel te ontlasten, bijvoorbeeld door een verlaging van de energiebelasting en het verlagen van de accijns op benzine en diesel.
‘Denk dat weinig mensen hierover echt verbaasd zijn’
Het rapport is een ‘belangrijke spiegel’, zegt minister van Financiën Sigrid Kaag. Het CPB laat zien dat de effecten van belastingen ‘heel anders lopen dan de bedoeling of de inzet is'.
Volgens Kaag laat het rapport zien ‘dat we nog wat stappen moeten maken’. Het uitgangspunt van het kabinet is juist dat de ‘sterkste schouders de zwaarste lasten zouden moeten dragen’, maar het tegenovergestelde blijkt uit de analyse van het CPB. Dat zal ook een rol spelen bij de herziening van het belastingstelsel waar staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) aan werkt.
Er ligt nu een taak voor het kabinet, maar ‘ik denk dat weinig mensen hierover echt verbaasd zijn’, geeft de bewindsvrouw toe.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Energierekening
Jan huurt tien zonnepanelen voor huurhuis, maar krijgt geen toestemming voor isolatie spouwmuur
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan van der Meeren (61) uit Eindhoven. -
PREMIUM
Houdt Nederland hand op knip of vlucht Deliveroo voor conflict over bezorgers?
Deliveroo kiest het hazenpad en kondigt aan Nederland waarschijnlijk voor het einde van het jaar te verlaten. De maaltijdbezorger verdient te weinig in Nederland. Houden Nederlanders de hand op de knip vanwege de hoge inflatie? FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen denk dat een heel ándere kwestie speelt: het conflict over bezorgers. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUMinflatie44
Prijzen stijgen links en rechts, en tóch zijn we niet per se slechter af
De geldontwaarding in Nederland is vorige maand voor het eerst sinds 1975 boven de 10 procent uitgekomen. Dat klinkt niet best, maar toch zijn veel spullen voor de meeste mensen betaalbaarder dan vijftig jaar geleden.
-
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUM
Cash raakt uit op de kermis: ‘Dat wordt thuis schrikken van het bankafschrift’
Ook op de kermis rukt het pinnen op, van suikerspin tot schiettent. Maar er zijn exploitanten die blijven zweren bij contant, blijkt op de Tilburgse kermis. ,,Met munten heb je veel meer menselijk contact”, zegt de man van het sterrenbeeldspel. -
PREMIUM
Zonnepanelen voordelig? ‘Met twaalf zonnepanelen bespaarde ik 50 euro per maand aan stroom’
Zijn zonnepanelen het zwarte goud? Je moet eerst een flinke investering doen en de regeling voor verdienen op het terugleveren van stroom loopt de komende jaren af. Hoe voordelig is het nog voor je portemonnee?