Eén keer per week boodschappen doen om de kosten te drukken? Niet altijd een goed idee
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een supermarkt vol verleidingen.
Vol goede moed loop ik door de supermarkt. Deze keer ben ik goed voorbereid met een boodschappenlijstje én pen om alles netjes af te strepen. Ik lijk wel een goed georganiseerde budgetcoach. Alleen was ik even vergeten dat je beter je kinderen thuis kunt laten, dan ze los te laten lopen in het paradijs van de verleidingen.
Verleidingen in de supermarkt hebben nu alle prijzen abnormaal hoog zijn geworden extra gevolgen voor de portemonnee. Ik voel de frustratie ook bij mijn klanten, die juist minder geld proberen uit te geven aan boodschappen.
Bij het afrekenen, kijk ik zelf ook nog een keer naar mijn boodschappen. Ik ben bijna twintig euro kwijt voor een doosje eieren, kipfilet en een paar appels. Oké, en ik zie dat er ook stiekem toetjes bij zijn gegooid.
‘Dan moet je ook één keer per week boodschappen doen’, hoorde ik laatst iemand zeggen. Een veelgemaakte fout en het stomste advies dat ik ooit heb gehoord. Tenzij jij er van overtuigd bent dat je verse spinazie na een week nog kunt eten. Zorg dat je één keer per week 80 procent binnenhaalt en koop de overige verse producten later in de week.
Plan eens een kliekjesmaaltijd
De tip om een weekmenu te maken voor zeven dagen is trouwens ook een duur advies. Als je voor alle dagen boodschappen doet, hou je altijd eten over. In de praktijk eet je soms onverwachts een dag niet thuis of red je het niet om te koken. Houd daar rekening mee en plan een maaltijd met de kliekjes die je overhoudt.
En ben jij zo’n type die altijd met het zoveelste pak zilvervliesrijst thuis komt, omdat je in de supermarkt altijd twijfelt of je het wel op voorraad had? Ga dan nooit op pad zonder lijstje. Natuurlijk moet je dan nog steeds de koek, snoep en chipspaden zoveel mogelijk mijden, maar het is een goed begin.
Op de vraag hoeveel ik zelf uitgeef aan boodschappen, kan ik kort antwoorden. Laten we stoppen met onszelf te vergelijken met anderen. Jij bepaalt zelf waar jij je geld aan uit wil geven. Zo doe ik geen concessies aan mijn koffiemerk, maar ben ik wel weer bereid om pasta van een huismerk te kopen. Op basis hiervan bepaal ik mijn budget. Durf eens af te wijken van wat anderen doen. Het kan heel verrassend zijn.
En oh ja, tot slot, neem geen (hongerige) kinderen mee…
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Cash raakt uit op de kermis: ‘Dat wordt thuis schrikken van het bankafschrift’
Ook op de kermis rukt het pinnen op, van suikerspin tot schiettent. Maar er zijn exploitanten die blijven zweren bij contant, blijkt op de Tilburgse kermis. ,,Met munten heb je veel meer menselijk contact”, zegt de man van het sterrenbeeldspel. -
PREMIUM
Zonnepanelen voordelig? ‘Met twaalf zonnepanelen bespaarde ik 50 euro per maand aan stroom’
Zijn zonnepanelen het zwarte goud? Je moet eerst een flinke investering doen en de regeling voor verdienen op het terugleveren van stroom loopt de komende jaren af. Hoe voordelig is het nog voor je portemonnee? -
PREMIUM
Met moeite spaarde kleermaker Yanni 7000 euro in coronatijd, nu is alles weg door brutale inbraak
Zevenduizend euro. Dat was het bedrag dat werd buit gemaakt bij een brutale inbraak op klaarlichte dag in de woning van kleermaker Yanni Azami (44) in Zevenhuizen. Een ramp voor de geboren Iraniër. Zijn vakantie moest erdoor worden geschrapt en ook van uitbreiding van het assortiment van zijn winkel komt niets meer. Karin Steenbergen trok zich zijn lot aan en startte een doneeractie. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras.
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Een goed salaris, maar toch te weinig geld: ‘Waar had ik het allemaal aan uitgegeven?’
Een goed salaris en tóch meer geld uitgeven dan er binnenkomt? Het is heel verleidelijk om jezelf meer luxe te permitteren als je een salarisverhoging krijgt. De nieuwe inkomsten ga je zien als normaal en vervolgens koop je nog meer luxe. Hoe doorbreek je dat patroon? -
Het geld vliegt eruit tijdens de vakantie, maar met deze tips houd je wat over
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: meer maand dan geld.