Eerste hulp bij belastingaangifte: ‘Sommige mensen liggen ervan wakker’
belastingaangifteDe jaarlijkse belastingaangifte staat weer voor de deur. Voor 8 mei moet de Belastingdienst de aangifte over het afgelopen jaar binnen hebben. Belastingadviseur Amanda Rogaar ziet dat veel mensen worstelen met hun aangifte. Maar met haar tips kan het niet meer misgaan.
,,Veel mensen kunnen probleemloos zelf hun aangifte indienen”, vertelt Rogaar. Ze is winstadviseur en helpt ondernemers inzicht te geven in hun financiën en boekhouding. ,,Helaas ervaren velen het ook als een strijd. Sommigen liggen er zelfs wakker van. De Belastingdienst probeert het makkelijker te maken, maar de praktijk wijst uit dat je er toch echt een beetje verstand van moet hebben. Ik heb te doen met de mensen die het zo lastig vinden, maar het toch keer op keer weer zelf proberen. Die erin verdwalen.”
Valkuilen
De grootste valkuil is volgens haar de VIA: de vooraf ingevulde aangifte. ,,Heel handig, maar deze wordt vaak blind overgenomen. Terwijl het toch echt raadzaam is om ook deze gegevens zorgvuldig door te nemen. Hier kunnen fouten in worden gemaakt. Als je de vooraf ingevulde hypotheekkosten per ongeluk in box 3 in plaats van box 1 zet, mis je de hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld. Ook de lijfrente loopt men op deze manier nog wel eens mis. Lees dit dus kritisch of vraag iemand om mee te kijken of je het wel goed doet.”
Daarnaast is het volgens de financieel adviseur ook niet altijd duidelijk dat fiscale partners hun aangifte het beste gezamenlijk kunnen doen. ,,Sommige partners doen ieder hun eigen aangifte. Maar het kan geld opleveren als je dit samen doet.”
Tekst gaat verder onder de foto...
Aangiftes vergelijken
Alles ingevuld, maar toch nog een beetje onzeker? ,,Wat ik zelf altijd doe: ik pak mijn aangifte van vorig jaar ernaast en ga vergelijken”, vervolgt Rogaar. ,,Mis ik nu iets? Ben ik iets vergeten of heb ik nu meer staan en heb ik vorig jaar iets mis gedaan?”
Als je je aangifte al gedaan hebt, en erachter komt dat je fouten gemaakt hebt, is dat geen man over boord. ,,Als je je aangifte hebt gedaan en je hebt nog niks gehoord van de Belastingdienst, dan kun je je aangifte opnieuw indienen. Heb je wel al iets gehoord? Dan kun je bezwaar aantekenen.”
Of er veel fouten worden gemaakt met het invullen van de aangifte, durft Rogaar niet met zekerheid te zeggen. ,,Het is een aanname, maar ik denk het wel. Maar op het moment dat je alleen een dienstbetrekking, een woning en wat spaargeld hebt kun je niet heel veel verkeerd doen.”
Onzeker? ,,Volg dan een cursus of een webinar waarin ze je begeleiden in het doen van een aangifte. Laat een buurman of familielid meekijken in ruil voor een mooie bos bloemen. Vind je er echt geen bal aan, zie je door de bomen het bos niet meer en weet je van jezelf dat je het doen van de aangifte ingewikkeld vindt? Schakel dan een expert in.”
Voor wie er geen genoeg van kan krijgen, nog vijf tips voor de aangifte in onderstaande video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUM18
Opbrengst zonnepanelen gaat door het dak door zonnig weer
Wie zonnepanelen heeft, ziet dezer dagen het ene record na het andere sneuvelen. Ze leveren zoveel op dat de energierekening met de dag daalt. Zondag was er zelfs zoveel zonnestroom dat energiebedrijven het overschot op de Britse en Franse markt dumpten. -
Superbespaarder
Mirjam: 'Ik bel één keer per jaar en zeg: ik zie dat het elders goedkoper kan. Dan krijg ik korting'
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? In deze rubriek laten we een superbespaarder aan het woord. Deze keer Mirjam Geerards (47), die vaak gratis producten uit de supermarkt haalt. -
Zzp'er Gitana (34) wil vroeg met pensioen en spaart 200 euro per maand: 'Geld is op voor haar 60ste'
Je hele leven hard werken in je eigen bedrijf en dan op je oude dag op een houtje bijten. Dat lot dreigt voor veel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers), die te weinig regelen voor later. Geld wegzetten voor je pensioen is lang niet bij iedereen top of mind. Veel van hen vinden het te duur, te ingewikkeld of nog te ver weg om zich in te verdiepen. Bovendien sluiten pensioenspaarplannen niet goed aan bij hun wensen. Want in tijden van nood kun je niet zomaar aanspraak maken op je opgespaarde pensioengeld. -
PREMIUM
Even opletten bij de aangifte: dit zijn uitgaven die je mogelijk kunt aftrekken
De storing bij de Belastingdienst lijkt verholpen, dus hoogste tijd voor de aangifte over 2020. Die kun je tot 1 mei online invullen. We zetten de belangrijkste veranderingen en aftrekposten op een rij.
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUMVergoeding/met video13
Als kabinet 1,7 miljoen spaarders niet compenseert, wordt beroep gedaan op claimclubs
Het kabinet moet met een ruimhartige compensatie komen voor gedupeerde spaarders die jarenlang miljarden euro’s teveel belasting betaald hebben. Claimclubs staan al klaar om bij de rechter hogere vergoedingen af te dwingen. -
16
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze.