De acceptgiro verliest rap aan populariteit.
Volledig scherm
De acceptgiro verliest rap aan populariteit. © Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Eind van de acceptgiro? ‘Er is een omslagpunt waarbij het niet meer kan’

Is het afscheid van de papieren acceptgiro aanstaande? De overschrijfkaart is in coronajaar 2020 in ieder geval verder in populariteit gedaald. Die ontwikkeling is al even bezig: in 2010 werden er nog ruim 151 miljoen transacties via de bankpapieren gedaan, vorig jaar waren dat er nog maar iets meer dan 6 miljoen. De vraag is niet óf, maar wannéér. ,,In 2017 vonden we het al enorm weinig.”

4 reacties

 • Astrid Beek

  1 jaar geleden
  Ik ben lid van een club waar je kunt kiezen hoe je betaalt, met een acceptgiro betaal je alleen wel €1,50 per keer meer. Zelf overmaken en zelfs contant betalen kost niets extra.
 • J. Ginder

  1 jaar geleden
  Wij krijgen nog af en toe papieren acceptgiro's bij een brief van een organisatie waar we donateur van zijn. Ik snap dat niet, want juist die organisaties kunnen veel geld besparen door gewoon papier te gebruiken. Een vel A4 met een accept eraan is vele malen duurder dan een gewoon stuk papier. Waarom? Omdat acceptgiro's aan bepaalde eisen moeten voldoen.
 • B.T.M. Schoonen

  1 jaar geleden
  Het viel mij op dat ik dit jaar voor het eerst bij de aanslag voor de inkomstenbelasting geen acceptgiro meer kreeg. Wel een gekleurd van op het biljet met gegevens voor de betaling (bedrag en rekeningnummer etc)
 • Theo van Schaik

  1 jaar geleden
  Er staat in het artikel dat de belastingdienst geen acceptgiro's meer gebruikt maar ik krijg iedere 3 maanden netjes een acceptgiro in de bus voor de wegenbelasting en de loonbelasting die ik ieder jaar moet betalen, ook daarvan krijg ik maandelijks een acceptgiro vanwege de betalingsregeling.