Ook op jongere leeftijd kan een testament al handig zijn, zegt financieel planner Iris Brik. ,,Als je bijvoorbeeld samen een huis koopt en niet getrouwd bent, erf je niet zomaar het huis van elkaar.’’
Volledig scherm
PREMIUM
Ook op jongere leeftijd kan een testament al handig zijn, zegt financieel planner Iris Brik. ,,Als je bijvoorbeeld samen een huis koopt en niet getrouwd bent, erf je niet zomaar het huis van elkaar.’’ © Jan Kok

Foefjes in je testament om de ‘gehate’ erfbelasting zo laag mogelijk te houden

Als je alles goed regelt voor na je dood, scheelt dat niet alleen erfbelasting maar ook veel gedoe voor de achterblijvers, weet financieel planner en executeur Iris Brik mede uit persoonlijke ervaring.

8 reacties

 • Redacteur

  2 weken geleden
  Dit blijkt uit navraag: Neven en nichten vallen in het hoogste belastingtarief en moeten inderdaad in een testament specifiek als erfgenaam worden benoemd. Tenzij hun ouders (broer of zus van de erflater) al zijn overleden, dan ontvangen zij automatisch hun erfdeel. U kunt wel bij leven al geld belastingvrij te schenken. Voor iedereen die geen (pleeg)kind is, mag dat dit jaar maximaal 3244 euro zijn.
 • Redacteur

  2 weken geleden
  Beste Jan de Kuyper, ik vraag het na bij de auteur. Het kan zijn dat neefjes en nichtjes onder 'andere erfgenamen' vallen, zie het artikel.
 • Jan de Kuyper

  2 weken geleden
  Jan de Kuijper ik ben een alleen staande zonder kinderen, maar wel neefjes en nichtjes, kan ik die ook in testament benoemen, zonder dat de fiscus aan de haal gaat met het meeste ?
 • N.A. Buurs

  2 weken geleden
  Ik ga in mijn testament "De Staat" onterven.
 • Adriaans

  2 weken geleden
  Waarom moet de staat erven. Over het geld is al belasting betaald. En als de erven het hebben krijgen ze ook elk jaar nog de vermogensbelasting dus eigelijk hebben ze niks. Daarom niet sparen maar opmaken en geven met warme hand.
 1. ‘Leven lang leren’ kost nogal wat: ‘Als ik klaar ben, heb ik 32.000 euro schuld’

  ‘Leven lang leren’ kost nogal wat: ‘Als ik klaar ben, heb ik 32.000 euro schuld’

  Hoewel de overheid het ‘leven lang ontwikkelen’ zegt te stimuleren, is terug naar de collegebanken gaan niet goedkoop. Zeker niet als je geen werkgever hebt die het betaalt. Wie al eens een opleiding in het hoger onderwijs heeft gevolgd, wordt geconfronteerd met het veel hogere instellingsgeld. Lenen via de overheid kan, maar alleen voor het collegegeld. „Het lijkt wel of ambitie hebben en studeren worden afgestraft, in plaats van aangemoedigd.”