Forse stijging van zorgpremies verwacht
In 2023 zou de zorgverzekering een stuk duurder kunnen worden. Volgens interne stukken van het ministerie van Volksgezondheid zou de huidige maandpremie met 15 euro stijgen, van 125 euro naar 140 euro per maand. Het kabinet benadrukt dat het om een inschatting gaat en vindt het cijfer ‘ongelukkig’.
Volgend jaar zouden we wel eens meer kunnen betalen voor onze gezondheidsverzekering. Dat meldt De Telegraaf op basis van interne stukken van het kabinet rond de koopkrachtreparatie.
Het gaat hier wel om de nominale zorgpremie. Dat is een bedrag dat door de overheid wordt berekend en dient als richtlijn voor de zorgverzekeraars. Op basis daarvan bepalen zij in november hun exacte tarieven. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat ze kiezen voor een lagere premie door hun financiële reserves aan te spreken.
Een woordvoerder van het kabinet bevestigt het nieuws, maar benadrukt dat het om een intern cijfer gaat en dat er nog veel kan gebeuren. ,,De kans is groot dat er een stijging komt, maar hoe groot die zal zijn, is nog onduidelijk. Het is ongelukkig dat zo’n cijfer zoveel maanden van tevoren op straat komt liggen. Het zegt zo weinig.” In augustus komt het ministerie van Volksgezondheid met een nieuwe berekening.
Het is ongelukkig dat zo’n cijfer zoveel maanden van tevoren op straat komt liggen
Op Prinsjesdag maakt de regering dan bekend wat het werkelijke bedrag is. Voor 12 november maken de zorgverzekeraars bekend wat hun premies zullen zijn. Volgens de woordvoerder kan daar ook nog van alles gebeuren en spelen onder andere de coronakosten nog een rol.
Daling koopkracht
Naast de brandstoffen en de boodschappen zullen de zorgkosten dus ook niet ontspannen aan de prijsstijgingen. Dat heeft ook een impact op onze koopkracht, die dit jaar al met 2,7 procent achteruit zal gaan. De regering probeert die daling wel zo beperkt mogelijk te houden door onder andere de btw en accijns op brandstof en energie te verlagen.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De inflatie schiet omhoog en koopkracht omlaag: wat betekent dit eigenlijk?
De koopkracht schiet omlaag en de inflatie juist omhoog. Hoe zit dat nou precies? -
Video's
Kabinet grijpt nog sneller in: accijns op brandstof al vanaf 1 april omlaag
Het kabinet gaat al vanaf 1 april de accijnzen voor brandstof verlagen. Gisteren lag nog het plan op tafel dat vanaf 1 juli te doen, maar het blijkt nog eerder te kunnen. Ook de btw op de energierekening wordt verlaagd, die verandering gaat wel op 1 juli in. Dat meldt het kabinet. -
PREMIUMGeld & Geluk
Rabea heeft spijt van Louis Vuitton-tas: ‘Kocht ‘m omdat verkoopster dacht dat ik het niet kon betalen’
Wat Rabea met haar bedrijf verdient, gaat van haar WIA-uitkering af. ‘Ik strooi niet met geld, maar op de verjaardag van mijn zoon gaan we lekker sushi eten.’ In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
PREMIUM
Flinke aanslag op de mat? Vier vragen over de gemeentelijke belastingen
Bij de meeste huishoudens is hij inmiddels wel op de mat geploft: de jaarlijkse belastingaanslag voor de gemeentelijke heffingen. En dan volgt er nog een nota van het waterschap. Waar betaal je precies voor? En waardoor kunnen de kosten per gemeente en waterschap zo sterk verschillen? -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Grote schenking ontvangen vorig jaar? Dan heb je nog een paar dagen om aangifte te doen
Heb jij vorig jaar geld geschonken of geld gekregen en is dat meer dan het jaarlijks vrijgestelde bedrag? Dan moet je aangifte schenkbelasting doen. Voor schenkingen in 2022 moet die aangifte vóór 1 maart binnen zijn.