Francis startte een wolwinkel: ‘Zelfs mijn man had zoiets van: ik weet het niet’
TegendraadsDiploma halen, studeren, baan bemachtigen, sparen, huis kopen, settelen. En dan zo vroeg mogelijk met pensioen. Zo hoort het misschien maar het kan ook anders. In deze reeks mensen die hun financiële leven minder voorspelbaar invullen. Deze keer Francis Notten (51) die van haar passie voor breien haar beroep maakte.
Ooit gedacht dat je van je hobby je beroep zou maken?
,,Nee. Ik studeerde weg en waterbouw aan de TU in Delft, heb even als ingenieur gewerkt maar dat was duidelijk niet mijn passie. Ik ging verder als vertaler Engels maar ook daar was ik op een gegeven moment klaar mee, met dat eenzame, alleen achter een computer zitten, klantencontact alleen over mail. Ik was toe aan iets nieuws.”
Was je altijd al gek op haken en breien?
,,In mijn puberjaren heb ik het veel gedaan. Het allereerste wat ik ooit maakte was een trui, met hulp van mijn moeder. Het was in de tijd van de band Doe Maar, die hadden zo’n LP met roze en groen, in die kleuren was hij. Toen heb ik het een hele tijd niet gedaan. Dertien jaar geleden heb ik mijn passie weer teruggevonden.”
En je dacht: ik begin een wolwinkel?
,,Toeval bestaat niet maar voor mijn gevoel kwam het tien jaar geleden zomaar op mijn pad. Door mijn hervonden passie kwam ik vaak in wolwinkeltjes. In Delft zat er een waarvan de eigenaresse helaas was overleden, het kwam vrij. Toen is het balletje gaan rollen. Ik dacht: dit is een kans. Mijn vader was bedrijfsleider in de V&D en mijn grootvader had allerlei winkels. Ik groeide ermee op en zelf een winkel hebben leek mij geweldig. Binnen drie maanden had ik de sleutel van de zaak, inventaris en voorraad. Spannend.”
Hoe reageerde je omgeving?
,,Mensen zetten er hun vraagtekens bij, zelfs mijn man had zoiets van: ik weet het niet.”
Je marges zijn niet groot, je moet er alle kosten van betalen voor je daar zelf iets aan overhoudt. Ik heb zelfs aan de rand van de afgrond gestaan
Vond je het niet eng om zo’n financieel risico te nemen?
,,Ik was een soort romanticus: leuk, een winkel hebben! Maar überhaupt geld verdienen met een winkel is al best ingewikkeld. Je marges zijn niet groot, je moet er alle kosten van betalen voor je daar zelf iets aan overhoudt. Ik heb zelfs aan de rand van de afgrond gestaan, dat was in 2018. We hadden een goede omzet maar we hadden ook veel kosten gemaakt om de e-commerce goed van de grond te krijgen.”
Wat voor gevolgen had die periode voor je persoonlijke financiën?
,,We moesten hypotheekuitstel aanvragen en geld lenen. Maar steeds dacht ik: het gaat lukken. Voor mij was er geen andere optie. Tot dit jaar had ik nooit gedacht er een fatsoenlijk salaris aan over te houden maar nu is dat zo. Ik draai vijf keer zoveel omzet als in 2018 en in Duitsland is mijn omzet in vergelijking met vorig jaar bijna vertienvoudigd. En we groeien maar door.”
Ben je nu rijk?
,,Wat is rijk? Ik ben blij dat ik er inmiddels goed van leef maar mijn rijkdom zit voor mij in dat wat ik doe. Met mensen bezig zijn, een hobby delen en inspiratie, creativiteit. Zo geweldig dat je eerst een bolletje wol hebt en daarna een product dat je kunt dragen.”
Heb je nu zelf nog wel tijd voor je passies, nu je bedrijf zo in de lift zit?
,,In mijn vrije tijd haak en brei ik graag, die passie zit diep. Helaas breng ik wel weer meer tijd met de computer door die ik liever met klanten zou doorbrengen. Daarom open ik in het eerste kwartaal van 2022 een experience-center. Vroeger organiseerde ik ochtenden in de winkel waarbij iedereen welkom was om te komen breien, met koekjes en thee, gewoon, voor de leuk. Nu heb ik bedacht dat we datzelfde gaan doen maar dan middenin het distributiecentrum, zodat mensen zich kunnen laten inspireren door al die verschillende soorten wol.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Tegendraads
Marlou (29): ‘We kunnen prima rondkomen door onze levensstijl aan te passen’
Diploma halen, studeren, baan bemachtigen, sparen, huis kopen, settelen. En dan zo vroeg mogelijk met pensioen. Zo hoort het misschien, maar het kan ook anders. In deze reeks mensen die hun financiële leven minder voorspelbaar invullen. Deze keer Marlou Manders (29) die tijdens de bouw van haar huis ontslag nam, een eigen onderneming startte en tegelijkertijd zwanger werd van haar eerste kind. -
Geldflaters24
Angela zette 130 euro aan boodschappen bij de verkeerde deur: ‘Ze lijken allemaal op elkaar’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Angela Moerdijk (39), die voor 130 euro aan boodschappen bij de verkeerde deur achterliet. -
Energierekening
Joost (42) heeft een dynamisch energiecontract én accu’s: ‘Doe het niet voor mijn portemonnee’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Joost Nienhuis (42) uit Hilversum.
-
107
Budget Energie verlaagt als eerste energieprijzen tot onder het energieplafond
Energiebedrijf Budget Energie verlaagt als eerste energiebedrijf de tarieven tot onder het energieplafond van de overheid. Nieuwe klanten kunnen direct profiteren van goedkoper stroom en gas. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Tegendraads
Melanie (38) had een maandomzet van 30.000 euro, maar hield er financieel niets aan over
Diploma halen, studeren, baan bemachtigen, sparen, huis kopen, settelen. En dan zo vroeg mogelijk met pensioen. Zo hoort het misschien, maar het kan ook anders. In deze reeks mensen die hun financiële leven minder voorspelbaar invullen. Deze keer Melanie Haaksma (38) die na een doorsnee leven het roer omgooide en haar hart is gaan volgen.