Door het stigma blijven mensen met geldzorgen soms lang rondlopen zonder hulp te vragen, waardoor de problemen zowel financieel als psychologisch groter worden.
Volledig scherm
Door het stigma blijven mensen met geldzorgen soms lang rondlopen zonder hulp te vragen, waardoor de problemen zowel financieel als psychologisch groter worden. © Getty Images

Frederieke belt voor de geldzorgenlijn, en hoort over schaamte en suïcidale gedachten

Of het nou gaat om schulden, werk dat wegvalt of financiële problemen door het overlijden van een partner: mensen met geldzorgen of -problemen kunnen de gratis hulplijn bellen waar Frederieke Kokol werkt. Ze is operationeel manager bij de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) en valt zo nu en dan in als telefoniste. Hierdoor ziet ze van dichtbij hoe belangrijk de lijn is.

 1. Jaël (25) leent 1000 euro per maand: ‘Voor studie, maar ook gewoon omdat het kan’

  Jaël (25) leent 1000 euro per maand: ‘Voor studie, maar ook gewoon omdat het kan’

  Jongeren die vanaf 2015 begonnen zijn met een studie, zitten door het leenstelsel na het afronden ervan vaak met schulden tot in de tienduizenden euro’s. Hoe gaan jongeren met deze schulden om? Zijn ze zich bewust van de verantwoordelijkheden van het afbetalen? En welke gevolgen brengen dit soort schulden met zich mee op de lange termijn? Wij zoeken het uit in deze reeks. Vandaag deel 2, over maximaal lenende studenten.
 2. Coach van 3800 euro per maand, wekelijks een massage: bij Maaike (34) kan het niet op
  big spenders

  Coach van 3800 euro per maand, wekelijks een massage: bij Maaike (34) kan het niet op

  Mensen met een gat in de hand zijn er in alle soorten en maten. De één schaamt zich en wil zijn of haar leven beteren, de ander ziet het als een hobby om het geld rijkelijk te laten vloeien, weer een ander gelooft dat veel spenderen veel geld oplevert. In deze nieuwe reeks vertellen big spenders hun verhaal. Deze week: Maaike van Rheenen (34), die gelooft dat je flink moet uitgeven om meer binnen te halen.