Geldzorgen nadat je partner overlijdt: ‘We moesten verhuizen naar een piepklein flatje’
Het zal je maar gebeuren: Je verliest je partner en in één klap kun je de huur ook niet meer opbrengen. De emotionele schok bij een overlijden is natuurlijk enorm. Maar als je gezin ook afhankelijk was van het inkomen van de overleden partner, dan komt al snel de tweede schok: geldproblemen.
Vooral huurders komen in de knoop. Mensen met een eigen huis hebben namelijk meestal een overlijdensrisicoverzekering (ORV), omdat hun hypotheekadviseur dit aanraadt. Valt een partner weg, dan keert de ORV geld uit en kun je daarmee de vaste lasten betalen. Huurders zijn minder vaak financieel voorbereid op het verlies van een kostwinner.
Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.
Marianne Pater (41) verloor vier jaar geleden onverwachts haar man Jeroen, toen hij een eind aan zijn leven maakte. Ze bleef verslagen achter met drie jonge kinderen. Naast het verdriet realiseerde ze zich direct dat er ook een groot financieel probleem opdoemde. Haar man was ondernemer, en bracht het grootste deel van de inkomsten binnen.
,,We hadden geen spaargeld en bijna mijn hele netto salaris van 1400 euro ging op aan vaste lasten. Dan gaat het hard”, vertelt Marianne. ,,Voor huursubsidie kwam ik niet in aanmerking, want we huurden in de vrije sector. En voor een passende sociale huurwoning voor mijn gezin moest ik op de wachtlijst, want ik had geen officiële urgentie. Binnen de kortste keren lagen de eerste brieven van de deurwaarders al op de mat en moesten we verhuizen naar een piepklein flatje. Ik kan me nu wel voor m’n kop slaan dat we geen overlijdensrisicoverzekering hadden.”
Ik kan me nu wel voor m’n kop slaan dat we geen overlijdensrisicoverzekering hadden
Blinde vlek bij huurders over ORV
Het Verbond van Verzekeraars ziet dat huurders zelden een ORV afsluiten. Woordvoerder Paul Koopman: ,,Je neemt daarmee een risico. Als er geen spaargeld is kun je met een overlijdensrisicoverzekering voorkomen dat een gezin na overlijden van één van de kostwinners moet verhuizen omdat de huur niet op te brengen is. En de huren zijn hoog, zeker in de vrije sector. Stel dat je huur 1000 euro is en je sluit een ORV af voor 25.000 euro, dan kan je bij een overlijden met die verzekering ruim twee jaar de huur opvangen.”
Koopman spreekt van een blinde vlek bij huurders: ,,Bij het afsluiten van een huurovereenkomst komt het risico op overlijden niet aan de orde. Er is geen hypotheek, meestal geen adviseur en dus ook geen partij die hierover spreekt met de huurders.” Het Verbond pleit ervoor om de vraag ‘Is een ORV zinvol voor u?’ op een checklist bij woningcorporaties of commerciële verhuurders te zetten.
ORV niet alleen nuttig bij hypotheek
Ook Independer herkent dat huurders vaak onbekend zijn met de overlijdensrisicoverzekering. Bij de vergelijkingssite zien ze dat huurders vaak denken dat een uitvaartverzekering voldoende is. Een ORV zou alleen nodig zijn bij een hypotheek. Guido Rodenburg van Independer noemt dat een groot misverstand: ,,Het zijn twee totaal verschillende soorten verzekeringen. Een ORV sluit je af voor een bepaalde periode, uiterlijk tot je tachtigste levensjaar. Als je binnen die periode overlijdt, krijgt je nabestaande het verzekerde bedrag uitgekeerd.” De maandpremie van een overlijdensrisicoverzekering ligt volgens Rodenburg veel lager dan die van een uitvaartverzekering. ,,Begin je er jong mee, dan kost een ORV je een paar euro per maand.”
Voor een uitvaartverzekering betaal je door tot je overlijdt, ongeacht op welke leeftijd. Nabestaanden kunnen het geld meestal alleen gebruiken voor de uitvaartkosten. Kijkend naar de situatie van de familie Pater benoemt Rodenburg een tweede misverstand, namelijk dat een overlijdensrisicoverzekering niet zou uitkeren na zelfdoding. ,,Uitsluiting bij zoiets verdrietigs als suïcide speelt bij de meeste ORV’s alleen in de eerste twee jaar na het afsluiten.”
Uitvaartverzekering veel duurder dan ORV
Voorbeeld: Iemand van 29 jaar sluit op dit moment een ORV af met een verzekerd bedrag van 25.000 euro. De looptijd is 51 jaar. Als hij voor zijn tachtigste overlijdt, krijgt zijn nabestaande - vrij besteedbaar - 25.000 euro uitgekeerd. Hiermee kunnen ook uitvaartkosten worden betaald. De laagste maandpremie is volgens Independer 8,20 euro.
Opvallend is dat een uitvaartverzekering met hetzelfde verzekerde bedrag van 25.000 euro veel duurder is. Die kost in deze situatie minimaal 33,70 euro per maand. Waarom dit verschil? De uitvaartverzekeraar weet vooraf dat hij eens moet uitkeren, we gaan tenslotte allemaal dood. De verzekeraar maakt eigenlijk een ‘spaarpot’ voor jouw uitvaart. De ORV-verzekeraar berekent het risico op overlijden en hoeft dus niet altijd uit te keren. Het kan immers zijn dat je ouder wordt dan de leeftijd waarop de verzekering afloopt. Voor beide verzekeringen geldt overigens dat de maandpremies hoger worden als je er op latere leeftijd aan begint.
Leven weer op de rit
Na een zware periode heeft Marianne Pater haar leven nu weer enigszins op de rit. De kinderopvang kon ze niet meer betalen en door alle stress gaf ze haar baan op. Na een lange strijd met de gemeente kreeg ze uiteindelijk toch de urgentiestatus die ze nodig had voor een ruimere sociale huurwoning. Nu woont ze met haar kinderen in een eengezinswoning in Ermelo. ,,Ik heb een kleine weduwe-uitkering en we leven heel zuinig. Maar met de huurtoeslag redden we het net. Ik ben op Facebook begonnen met een bedrijfje in esoterische oliën en ik zie de toekomst weer wat zonniger in.”
Benieuwd wat je het beste kunt doen als je schulden hebt? Bekijk dan deze video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
Ineens in de financiële problemen: ‘Houd jezelf niet voor de gek’
Een onverwachte gebeurtenis waardoor je financieel ineens overhoop ligt: het kan je zomaar overkomen. Zeker als je geen buffer hebt opgebouwd, kan het snel gaan, en eenmaal in de put klim je er niet zomaar uit. ,,Het belangrijkste is om jezelf niet voor de gek te houden, en je financiële probleem te erkennen.” -
PREMIUM
Met moeite spaarde kleermaker Yanni 7000 euro in coronatijd, nu is alles weg door brutale inbraak
Zevenduizend euro. Dat was het bedrag dat werd buit gemaakt bij een brutale inbraak op klaarlichte dag in de woning van kleermaker Yanni Azami (44) in Zevenhuizen. Een ramp voor de geboren Iraniër. Zijn vakantie moest erdoor worden geschrapt en ook van uitbreiding van het assortiment van zijn winkel komt niets meer. Karin Steenbergen trok zich zijn lot aan en startte een doneeractie. -
Sandra (37) had bijna een ton schuld, nu vecht ze tegen de schaamte: ‘Het kan iedereen overkomen’
Bijna 100.000 euro schuld had Sandra Doevendans (37), en ze durfde er pas over te praten toen ze twaalf jaar later eindelijk alles had afbetaald. Nu wil ze anderen behoeden voor de fouten die zij maakte. Want door de schaamte rondom schulden zoeken mensen veel te laat hulp.
-
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
202
Nibud luidt alarmbel: ‘Een op de drie krijgt huishoudboekje niet rond, kabinet moet wat doen’
Volgens nieuwe berekeningen van budgetinstituut Nibud worstelt een op de drie huishoudens momenteel met het rondkrijgen van de maandelijkse begroting. Nadat eerst de vaste lasten al flink duurder werden, komen daar nu de duurdere boodschappen bovenop. Het instituut stelt dat het kabinet móét ingrijpen. 'Drastische problemen vergen drastische oplossingen.’