Helft Nederlanders ziet contant geld verdwijnen
Meer dan de helft van de Nederlanders verwacht tegen 2030 bijna nergens meer met contant geld te kunnen afrekenen. Maar de meeste mensen moeten er (nog) niet aan denken, blijkt uit een onderzoek van online bank Knab.
Het aantal consumenten dat nog munten en briefpapier in zijn portemonnee heeft, daalt al jaren gestaag. In 2014 gaf in een vergelijkbaar onderzoek nog 95 procent geld op zak te hebben, nu is dat 82 procent, aldus het onderzoek onder ruim 1000 consumenten.
Het aantal is nog altijd fors, beaamt financieel expert Oskar Barendse van Knab. ,,We zien wel dat klanten steeds minder vaak naar de geldautomaat gaan, maar per keer steeds meer opnemen.” Volgens hem komt dat doordat banken de laatste jaren veel geldautomaten hebben weggehaald en consumenten als ze dan gaan pinnen meteen een hoger bedrag kiezen.
Volgens het onderzoek zit in een doorsnee portemonnee 50 euro. Doorsnee wil zeggen: de helft van de ondervraagden heeft meer en de andere helft minder dan 50 euro in de portemonnee. Gevraagd naar de redenen zeggen veel mensen dat ze betalen met contant geld veiliger vinden dan betalen met de smartphone of betaalpas.
Een andere reden is dat mensen het gevoel hebben dat ze zo beter grip houden op hun financiën. De grootste fans van contant geld zijn te vinden in het noorden van het land. Inwoners van Drenthe, Friesland en Groningen hebben met 75 euro het meeste geld in de doorsnee portemonnee. En in tegenstelling tot de rest van het land ziet daar een minderheid (44 procent) contant geld vóór 2030 verdwijnen. Van alle Nederlanders denkt 57 procent dat.
In Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland hebben inwoners met 48 euro de lichtste doorsnee portemonnee. En in Limburg en Noord-Brabant denken de meeste mensen dat contant geld vóór 2030 verdwijnt.
Cash blijkt het vaakst uitgegeven te worden in de horeca. Bijna een op de vier mensen die weleens met contant geld betaalt, doet in een café of restaurant. Ook op de markt, in winkels en in de supermarkt worden – vooral kleinere bedragen – nog contant betaald.
In het onderzoek zegt slechts 9 procent het geen probleem te vinden als cash voor 2030 verdwijnt. Opvallend is wel: bijna een kwart van alle ondervraagden ziet de digitale munt de komende jaren z’n intrede doen in de supermarkt. Vooral jongeren verwachten dat: ruim 1 op de 3 ondervraagden onder de 36 jaar denkt dat mensen in 2030 hun dagelijkse boodschappen kunnen betalen met – bijvoorbeeld – de bitcoin. Bij mensen ouder dan 60 jaar denkt 20 procent dat.
De Nederlandsche Bank meldde eerder dit jaar al dat nog maar zo’n 20 procent van de aankopen met cash wordt gedaan tegenover 65 procent in 2010. DNB waarschuwde dat er maatregelen genomen moeten worden om er zeker van te zijn dat contant geld de komende vijf jaar bruikbaar én bereikbaar blijft. Zo moeten er bijvoorbeeld voldoende geldautomaten blijven en moeten ondernemers contante betalingen blijven accepteren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Aan je spaargeld kon je dit jaar niets verdienen, maar beleggers hadden topjaar
-
PREMIUM
Erfeniskwestie duurt al 13 jaar, enkele erfgenamen dood: wat als de notaris faalt?
Een notaris is doorgaans nauwgezet en onkreukbaar, maar soms gaat het mis. Wie zich benadeeld voelt, kan naar een van de vier Kamers voor het Notariaat, zoals mevrouw N. deed. ,,Onze notaris heeft al die jaren niets gedaan om deze zaak op te lossen.” Hoe dien je een klacht in, en wat kunnen de Kamers voor je doen? -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
met video44
Vakantiegeld deze week op je rekening: dit moet je weten
Mei is de maand waarin de meeste werkgevers het vakantiegeld uitbetalen. Een welkom extraatje dat niet alleen wordt besteed aan vakantie, maar ook aan andere grote uitgaven, een schuld aflossen of de spaarrekening spekken. Vier vragen over het extraatje dat jij - wellicht - ook deze week krijgt bijgeschreven.
-
PREMIUM
Een grap en toch binnen op 611 in de Top 2000: ‘Dit hadden wij ook niet verwacht’
-
-
-
PREMIUM94
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Vlucht vertraagd of geannuleerd en geen overmacht? ‘Vergoeding varieert van 250 tot 600 euro’
De meivakantie is voor velen een goed moment voor een vliegvakantie naar de zon, maar wat als het misgaat? In deze rubriek legt redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt van de Consumentenbond je rechten als consument uit. Deze week: je vlucht geannuleerd of bagage vermist, wie draait hiervoor op?